Platform over beton en staal in de bouw
Rotterdam Zalmhaventoren | 163 groutinjectiepalen 66 m onder NAP ‘Dankzij onze bijdrage blijft het hoogste gebouw van  de Benelux rechtop staan’

Rotterdam Zalmhaventoren | 163 groutinjectiepalen 66 m onder NAP ‘Dankzij onze bijdrage blijft het hoogste gebouw van de Benelux rechtop staan’

De basis voor de 215 m hoge Zalmhaventoren is gelegd. Het wordt de hoogste toren van de Benelux. Iedereen zal begrijpen dat zich onder een toren van deze hoogte een fundering bevindt die minstens zo indrukwekkend is als de toren zelf.

Ed Revoort, general managing director van Funderingstechnieken Verstraeten kan dat alleen maar beamen: “Het is de bescheiden kant van ons werk”, vertelt hij. “Hoe indrukwekkend onze prestaties ook zijn, ze blijven onder de grond.” De Zalmhaventoren, naast de Rotterdamse Wijnhaven en het bekende monument van Zadkine, werd gefundeerd met 163 palen van 66 m lang.

Stap voor stap

De eerste plannen voor de bouw van de Zalmhaventoren ontstonden in 2015. In 2016 kregen de investeerders Amvest en AM hiervoor toestemming. Vervolgens gingen zij met BAM in gesprek over de uitvoering, die op haar beurt Funderingstechnieken Verstraeten benaderde voor de funderingswerkzaamheden. “We hebben een ruime ervaring in het funderen van hoge gebouwen”, vertelt Revoort. “We plaatsten bijvoorbeeld de palen onder het Coopvaert-gebouw van 104 m. Die hoogte is nu niet meer zo indrukwekkend, maar juist hierdoor hebben we veel kennis vergaard.”

Ruime expertise

Bij de fundering van het Coopvaert-gebouw ging Funderingstechnieken Verstraeten voor de eerste keer door de ‘tweede zandlaag’, de laag waarop zo ongeveer heel Rotterdam is gefundeerd. Daaronder bevindt zich een leemachtige laag, die binnen de geologie wordt aangeduid als de ‘Formatie van Waalre’. Wordt deze laag zwaar belast, dan zakt de zandlaag en dat heeft effect op de belendende gebouwen. Revoort: “Ook voor de Zalmhaventoren moesten we door de tweede zandlaag. Dankzij de grondverdringende groutinjectiepalen konden we de omgevingshinder volledig elimineren.”

Schrikreacties

Met een proefpaal onderzocht Funderingstechnieken Verstraeten de stabiliteit van de palen en de invloed ervan op de omgeving. “De eerste (proef)sondering veroorzaakte aardig wat schrikreacties”, bekent Revoort. “De Formatie van Waalre is minimaal waterdoorlatend en zorgde voor aardig wat wateroverspanning. Na drie weken bleek deze overdruk echter volledig te zijn verdwenen. Onderzoek vraagt blijkbaar ook geduld.”

Twee segmenten per paal

Daarna stond de funderingsspecialist niets meer in de weg om aan het echte werk te beginnen. Zij bracht 163 groutinjectiepalen in de grond met een doorsnede van 95 cm. Elke paal werd opgebouwd uit twee segmenten van 33 m. “In oktober 2018 startte de productie van de palen en in maart 2019 verlieten we de bouwplaats. Dankzij onze bijdrage blijft het hoogste gebouw van de Benelux straks rechtop staan.”

Opvallend was de manier waarop de funderingswerkzaamheden in de omgeving werden ontvangen. Veel mensen volgden de werkzaamheden via www.SkyScraperCity.nl en vonden deze interessant. “De volgers reageerden ook via de site en klaagden niet één keer over geluidsoverlast. Het in de grond brengen van een groutinjectiepaal maakt dan ook niet meer geluid dan een rijdende vrachtwagen. Dat voelt goed.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details