Platform over beton en staal in de bouw
Ton Groeneweg, NVAF: ‘We moeten meer opkomen voor ons vak’

Ton Groeneweg, NVAF: ‘We moeten meer opkomen voor ons vak’

De Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF) zet in op professionalisering van haar eigen vereniging. Daarmee wil zij slagen maken om de funderingsbranche de komende jaren meer op de kaart te zetten.

“Iedere dag is een dag met ontwikkelingen. Stilzitten is er niet bij. Daarom moet je zorgen dat je in de voorste linie loopt.” Aan het woord is Ton Groeneweg, voorzitter van de NVAF. De vereniging behartigt de belangen van aannemers van funderingswerken, eigenaren van funderingsmaterieel en aanverwante bedrijven. Het is volgens Groeneweg hollen of stilstaan in de branche. “Eerst hadden we de crisis, de laatste twee jaar was er weer een run op funderingsbedrijven om de bouwachterstand in te halen en nu komt alles weer tot stilstand vanwege de stikstofproblematiek en de PFAS. Dat nekt ontwikkelingen in onze branche qua investeringen en personeel.”

Vanaf het begin erbij

Er ligt veel op het bordje van de vereniging en haar leden. En dan hebben we actuele ontwikkelingen als de stikstofproblematiek en de PFAS hier nog buiten beschouwing gelaten. De NVAF moet als vereniging meebewegen met alle ontwikkelingen. Zo heeft zij recentelijk een professionaliseringsslag gemaakt door een directeur en secretariaat aan te stellen. “Dat geeft ruimte om activiteiten te ontplooien en samenwerkingen met aanverwante partijen aan te gaan. Samenwerking en krachten bundelen worden steeds belangrijker. Funderingsbedrijven zijn nog teveel een product wat pas op het laatst ingekocht wordt. Wij willen echter veel meer meedenken vanaf het begin. Dat is ook belangrijk, want er speelt zich zoveel af onder de grond. Funderingsbedrijven hebben de expertise en ervaring in huis van mogelijke ondergrondse risico’s. Reden waarom wij nu ook aanverwante bedrijven als ingenieursbureaus, ontwikkelaars, leveranciers en databureaus als lid verwelkomen.” De professionalisering van de vereniging geeft ook ruimte om vaker naar buiten te treden. Niet alleen om samenwerkingen aan te gaan, maar volgens Groeneweg ook om ‘meer voor ons eigen vak en onze eigen mensen op te komen in de vorm van onder meer een eigen cao’.

Meerwaarde bij verduurzaming

Funderingsbedrijven kunnen, naast expertise over ondergrondse risico’s, ook een meerwaarde leveren als het gaat om duurzaamheid. Dit ziet Groeneweg tweeledig; enerzijds in de zin van het verminderen van de CO2-uitstoot, anderzijds innoveren op gebied van machines en techniek. “Van oudsher wordt veel beton en staal gebruikt. Door onder meer in te zetten op gerecycled beton, maar ook door gebruik te maken van minder zware palen, kun je de CO2-uitstoot terugbrengen. Duurzaamheid betekent ook innoveren in funderingstechnieken. Denk aan het aanbrengen van holle geothermische funderingspalen die ingezet kunnen worden voor duurzame verwarmingsinstallaties. Technische ontwikkelingen moeten sneller. Als branche lopen wij niet voorop qua automatisering. Ook daar valt nog veel winst te behalen, wat het voor ons als vereniging één van de punten van aandacht maakt voor de komende jaren.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details