Aan de oostkant van de Duitse plaats Oldenburg in Nedersaksen kruist de snelweg A29 de rivier de Hunte. In 1978 is voor het wegverkeer een 441 meter lange brug aangelegd, de Huntebrücke. Omdat deze brug niet meer aan de huidige eisen voldoet, mede door de sterk toegenomen verkeersbelasting, wordt de snelweg tussen Oldenburg-Ohmstede en Oldenburg-Hafen volledig gereconstrueerd en komt er een nieuwe brug. De hele operatie neemt zo’n zes jaar in beslag en wordt per weghelft uitgevoerd. Momenteel is sloop- en recyclingbedrijf Moss bezig met het afbreken van de eerste brug. Wagenborg Nedlift is ingehuurd om de 52 meter lange liggers boven de rivier 30 meter te laten zakken. Decimeter voor decimeter.
De oude Huntebrücke is een betonnen kunstwerk met aparte pijlers en liggers voor de gescheiden rijbanen. Het merendeel van de betonnen constructies wordt gesloopt met hydraulische hamers, knijpers en scharen. De grote liggers boven de rivier vroegen om een zorgvuldigere aanpak, enerzijds om sloopafval in de rivier te vermijden, anderzijds om de middelste pijlers intact te laten. “Die worden namelijk gebruikt als ondersteuning bij het inschuiven van de nieuwe brug”, vertelt Arjan Bossers, projectleider van Wagenborg Nedlift. “We hebben onlangs de eerste ligger van 350 ton op het land gekregen die Moss inmiddels volledig heeft gesloopt.”
Eind vorig jaar kreeg Wagenborg de opdracht om de twee middelste liggers van de brug gecontroleerd te verwijderen. “Een half jaar van tevoren zijn wij begonnen met het voortraject, waarin wij de objecten goed hebben ingemeten en de maatdelen hebben berekend, getekend en gemaakt waarmee we de klus zouden klaren”, vervolgt Bossers. “We maken gebruik van zogenoemde strand jacks; hydraulische vijzels waarmee stalen kabels stapsgewijs omhoog of omlaag kunnen worden bewogen. De stalen kabels zijn op lengte gemaakt voor dit project en worden via de palmbomen, zoals we ze noemen, naar de vijzels geleid. Aan de andere kant zijn de kabels bevestigd aan een constructie die de ligger draagt. Nadat Moss met een diamantkoord de liggers heeft doorgehaald, kunnen wij met ongeveer tien centimeter per minuut de liggers van 350 ton naar beneden vijzelen. Deze constructie is in drie weken tijd op locatie voorbereid, opgebouwd en verankerd boven op de pijlers.”
Beneden wordt de ligger op het water opgevangen door een SPMT met zes dubbele assen op een ponton en op het land op een SPMT met zes enkele assen. Bossers: “We zitten hier aardig ver landinwaarts, maar hier is nog steeds een getijverschil van 2,5 meter. Het zakken van de liggers wordt daarom getimed met hoogwater. Eenmaal beneden wordt de ponton met ligger langzaam richting kade gevaren. Daar rijdt de grote SPMT vervolgens het land op en wordt de ligger door de twee voertuigen gezamenlijk naar een sloopplek verplaatst die iets verderop is ingericht door Moss. Na de tweede ligger varen we het ponton weer terug. Het meeste materieel gaat over de weg terug naar Hengelo, Groningen of naar een andere werklocatie.”
Wagenborg zal ergens in 2026 terugkeren voor de sloop van de westelijke brughelft. In 2029 verwacht opdrachtgever Autobahn GmbH des Bundes dat er auto’s kunnen rijden over de nieuwe Huntebrücke. Die krijgt bredere rijbanen en veertien brugpijlers in plaats van de huidige 36. Dat maakt het mogelijk de vaarbreedte onder de brug te vergroten.