Platform over beton en staal in de bouw
CO2-arm beton: de sleutel tot een toekomstbestendige bouwsector
In Moerdijk is de opslagcapaciteit recentelijk verviervoudigd met drie nieuwe silo’s.

CO2-arm beton: de sleutel tot een toekomstbestendige bouwsector

Het wereldwijde gebruik van beton en de noodzaak van verduurzaming stijgen. Dit betekent dat de cementindustrie voor een uitdaging staat: zijn er genoeg grondstoffen beschikbaar om aan de wens naar CO2-arm beton te voldoen? Supplementary Cementitious Materials (SCM’s) spelen een sleutelrol in deze transitie. Innovaties zoals de ACT-technologie van Ecocem maken het mogelijk om deze materialen effectief in te zetten en te zorgen voor voldoende beschikbaarheid in grondstoffen voor deze verduurzamingsstap.

Champlan onderzoek
Vanuit het onderzoekscentrum in Champlan is de afgelopen tien jaar circa 50 miljoen euro geïnvesteerd in beton met minimale klinker.

ACT-technologie als kwalitatieve én duurzame oplossing

De cementindustrie veroorzaakt ongeveer 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, afkomstig van de productie van Portlandklinkercement. SCM’s, zoals gemalen hoogovenslak, gecalcineerde klei en puzzolanen, bieden een oplossing. Deze materialen verminderen het klinkergehalte van cement, waardoor de CO2-uitstoot met 70 tot 80% kan dalen. Volgens het recente rapport van McKinsey kan de markt voor SCM’s groeien tot 50 miljard euro in 2035. De ACT-technologie van Ecocem is een koploper als oplossing voor deze duurzaamheidskwestie. ACT maakt gebruik van lokaal beschikbare SCM’s en is direct toepasbaar in bestaande betonproductieprocessen. ACT produceert beton met een minimale hoeveelheid klinker, zonder invloed op kwaliteit of prestatie.

Ecocem heeft een innovatief systeem ontwikkeld om beton te produceren met een hoog gehalte aan toeslagmateriaal en weinig water, dat presteert als traditioneel beton. Het gebruik van lokaal beschikbare SCM’s beperkt het transport en verkleint daarmee de CO2-uitstoot verder. Bovendien zorgt de slimme samenstelling van deze materialen voor een sterk en duurzaam beton, zonder dat er extra cement nodig is. Kortom: bedrijven hoeven niet te kiezen tussen duurzaamheid en kwaliteit. De innovatieve technologie maakt gebruik van een variabele mix van SCM’s, afgestemd op de lokale beschikbaarheid van grondstoffen. In Nederland wordt bijvoorbeeld gebruikgemaakt van hoogovenslak, terwijl in andere landen andere toeslagmaterialen worden toegepast.

Moerdijk kogelmolen
SMC’s spelen een sleutelrol in de transitie naar CO2-arm beton.

Milieuwinst en kostenvoordelen

In het McKinsey rapport worden naast de milieuwinst ook de financiële voordelen van SCM’s benadrukt. De vermindering van Portlandklinker zorgt voor minder kosten, onder andere omdat SCM’s niet onder het Europese Emissions Trading System (ETS) vallen. Hierdoor hebben bouwbedrijven die kiezen voor CO2-arm beton een concurrentievoordeel in een markt waarin de kosten voor CO2-uitstoot de komende jaren sterk zullen toenemen. 

Moerdijk slakvoorraad
Langdurige beschikbaarheid van hoogovenslak in Nederland.

Voldoende voorraad voor innovatieve technologie

Ondanks de hoge vraag naar SCM’s is er geen reden om te twijfelen aan de beschikbaarheid van grondstoffen voor CO2-arm beton. Door voldoende langlopende contracten voor hoogovenslak, kan de voorraad hoogovenslak van Ecocem nog jaren gegarandeerd worden. Naast de lopende productie wordt inmiddels ook getest met nieuwe slaksoorten, zoals BOF (Basic Oxygen Furnace), EAF (Electric Arc Furnace) en REF (Refined Electric Furnace).

Ecocem maakt zich klaar voor een grootschalige uitrol van CO2-arm beton: in Moerdijk is de opslagcapaciteit recentelijk verviervoudigd met drie nieuwe silo’s. Daarnaast is er vanuit het onderzoekscentrum in Champlan, Frankrijk de afgelopen tien jaar circa 50 miljoen euro geïnvesteerd in beton met minimale klinker hoeveelheden. Inmiddels is in Duinkerken gestart met de bouw van de eerste productielijn voor ACT. En ook voor Nederland liggen er plannen klaar. De combinatie van voorraadzekerheid, innovatieve technologie en internationale samenwerking biedt een solide basis voor de toekomst.

Bouwsector is klaar voor CO2-arm beton

De betonindustrie kan haar CO2-uitstoot drastisch verminderen zonder kwaliteitsverlies. SCM’s zijn ruimschoots beschikbaar en Ecocem’s ACT-technologie maakt een snelle opschaling mogelijk. Door samenwerking tussen bouwbedrijven, producenten en beleids-makers kan de bouwsector bijdragen aan een duurzame toekomst. Daarbij profiteert de sector niet alleen van een lagere CO2-voetafdruk, maar ook van een aantrekkelijk kostenvoordeel. Ecocem ondersteunt de bouwsector door duurzaam en CO2-arm beton te bieden, beschikbaar, betaalbaar en schaalbaar.   

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met Ecocem.

ecocem 1 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten