In 2025 viert het Maaseikse Bjond haar 10-jarig bestaan. Een decennium waarin de technologie snel evolueerde, maar waarin één overtuiging steeds centraal stond: onderhoud is geen kwestie van enkel meten, maar van begrijpen. En begrijpen begint bij mensen met expertise, ondersteund door data; niet andersom.
Bjond is geen standaard meetbureau. Waar anderen data verzamelen, legt zij verbanden bloot tussen metingen, context en strategische keuzes. De sleutel? Een sterke combinatie van materiaalkennis, expertise in corrosie en degradatie én een pragmatische aanpak. De projecten van Bjond vertrekken niet vanuit sensoren, maar vanuit de juiste vragen: Wat moet echt gemonitord worden? Waar zit het risico? En wat is de impact van slecht getimede ingrepen?
Bjond werkt met technieken als Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS), waarmee onzichtbare degradatie van coatings en betonconstructies vroegtijdig in beeld komt. Een krachtige mix van technologie, menselijke interpretatie en expertise zeg maar.
In samenwerking met BouwQ voerde Bjond recent uitgebreide onderzoeken uit naar de conservering van diverse spraakmakende staalconstructies. Met elektrochemische impedantie op de aanwezige staal- en aluminiumconstructies werd de staat van het coatingsysteem in kaart gebracht. De resultaten waren ronduit verrassend. Waar nog geen zichtbare schade was, toonden de EIS-metingen aan dat degradatie al had ingezet. Dankzij de combinatie van laagdiktemetingen, kleuranalyses en klimaatzonering werd per locatie de resterende levensduur van het coatingsysteem bepaald. Deze holistische aanpak voorkomt onnodig onderhoud, bespaart kosten en verlengt de levensduur van de constructie. En minstens even belangrijk: de opgedane kennis draagt bij aan het ontwikkelen van breed toepasbare protocollen voor de sector.
Bij diverse sportstadions vormt de stalen dakconstructie vaak een cruciaal onderdeel van de draagconstructie. Door de hoogte en positionering zijn deze lastig inspecteerbaar en bijgevolg duur in onderhoud. In samenwerking met BouwQ en diverse genormeerde partijen voerde Bjond reeds talrijke EIS-metingen uit bij dergelijke constructies. Uit de resultaten werd duidelijk dat bepaalde delen (onzichtbaar) meer degraderen dan andere. Daarmee kan een doelgerichte, efficiënte en allesomvattende onderhoudsstrategie ontwikkeld worden voor elk stadion. Op dit moment onderzoekt Bjond of het zinvol en haalbaar is om bij dergelijke projecten te gaan werken met permanente monitoring.
Dergelijke permanente monitoring biedt enorme voordelen. De coatingconditie kan indien gewenst dagelijks gemeten en via 4/5G verzonden worden voor analyse. Hierdoor ontstaat een continu beeld van degradatie, afhankelijk van locatie, klimaat en tijd. Het onderhoud kan nu precies worden afgestemd op wat écht nodig is, essentieel in sportstadions die vaak slechts een paar maanden per jaar beschikbaar zijn voor ingrepen.
Bjond helpt haar opdrachtgevers bij het maken van de juiste beslissingen, door techniek te vertalen naar de juiste strategie, op basis van concrete, goed onderbouwde scenario’s. Van materiaalgedrag tot klimaatanalyse zet ze haar expertise in waar het echt telt. Via gestandaardiseerde maar flexibele werkwijzen maakt ze complexe projecten hanteerbaar. Samenwerking staat hierbij centraal en dit met vooruitstrevende partners zoals BouwQ, 4Infra, BAM, Heijmans en Infrabel. Door materiaaltechnische expertise te combineren met engineering en projectkennis van anderen, ontstaat een 360-gradenbeeld van de opgave. Niet alleen meten, maar duiden. Niet alleen signaleren, maar adviseren. Bruggen bouwen tussen techniek, beheer en uitvoering, zeg maar.
Of het nu gaat om staal of beton, brug of stadion, museum of tunnel: het perfecte onderhoud bestaat niet. Wat wel bestaat, is slim onderhoud, dat risico’s, kosten en beschikbaarheid tegen elkaar afweegt. Op basis van inzichten die niet uit een spreadsheet komen, maar uit slimme metingen én scherpe analyses. Na tien jaar pionieren is Bjond klaar om op te schalen en verder te bouwen aan toegankelijke protocollen, automatisering van interpretaties en opleiding van professionals. Haar kern blijft echter: technologie inzetten als hulpmiddel en niet als vervanging van de mens.