Nieuwpoort, en bij uitbreiding de hele Belgische kustlijn, is met residentie The Green een architecturale parel rijker. Het gebouw werd ontworpen door Arcas Architects in opdracht van Christiaens Projects en de constructie werd opgetrokken door Christiaens bouwbedrijf. Enjoy Concrete stond in voor de prefab elementen in architectonisch beton. De meeste van deze elementen zijn stralend wit, door de toepassing van Aalborg White cement.
The Green is in tal van opzichten uniek voor Nieuwpoort, wegens de ligging op een toplocatie, het duurzame en uitgesproken groene karakter en de trendy bouwstijl. Dankzij de horizontale belijningen straalt het gebouw een rustgevend vakantiegevoel uit en kon het perfect in de omgeving geïntegreerd worden.
In The Green krijgt de natuur volop vrij spel. Het groen op de terrassen die zelfs bomen kunnen dragen, het groen op het dak en het groen in de grote binnentuin zorgen voor een leefomgeving van uitzonderlijke kwaliteit, waar rust en ruimtegevoel primeren. Er werd enkel met duurzame materialen gewerkt. Ook de energetische prestaties mogen er zijn, met een uitmuntende score van S31/E40.
The Green wordt gekenmerkt door een speelse, horizontale opbouw met achteruitspringende volumes, daktuinen en opengewerkte hoeken. Tekenend is de horizontale belijning met elementen in wit beton die contrasteren met donkere betonwanden. De opvallend frisse en witte uitstraling van het gebouw werd bereikt door te werken met Aalborg White cement tijdens de betonproductie. Aan het beton werd een Noors gletsjergranulaat toegevoegd, wat voor een subtiele extra schittering zorgt.
De rustgevende uitstraling van het gebouw wordt nog versterkt via een doordacht, consistent materiaalgebruik en een uniform kleurenpalet. De geprefabriceerde architectonisch witte gevelelementen met marmergranulaten, het antraciet aluminium buitenschrijnwerk en de glazen balustrades bepalen het karaktervolle uitzicht.
Maarten Durnez, salesengineer bij Enjoy Concrete: “Niet enkel esthetisch, maar ook structureel stelde de productie van de betonelementen ons voor de nodige uitdagingen. Zo zijn de ruime terrassen berekend op het dragen van bomen en hoge beplanting. Hier laat het voordeel van architectonisch beton zich duidelijk merken en voelen als een sterk constructief materiaal met een uitgesproken esthetische uitstraling. Dankzij een oordeelkundige toepassing van BIM tijdens het ontwerp- en productieproces van de gevelemelenten zijn we er zelfs in geslaagd om de oorspronkelijk geplande bouwtermijn in te korten met maar liefst 8 maanden. Om diverse redenen was dit voor ons een belangrijke opdracht. Het ging immers om een groot project in onze eigen streek en bovendien met een sterk duurzame insteek. Het was tevens ons grootste project ooit. Laat me dit verduidelijken aan de hand van enkele cijfers: in totaal hebben we voor dit project 1.397 elementen gemaakt, goed voor bijna 1.300 m3 beton. De draagkracht van de terrassen samen bedraagt ruim 1.500 ton en op bepaalde plaatsen hebben we 1.000kg/m2 overlast ingerekend om een flink uit de kluitengewassen boom te kunnen dragen.”
Met dit project draagt Aalborg opnieuw sterk bij tot een tijdloos hedendaagse architectuur. Haar witte cement geeft aan het beton een sterk eigen en esthetisch onovertroffen karakter.