Platform over beton en staal in de bouw
Funderingstechniek voor gevorderden
Diepwandkraan aan het werk bij uitbreiding van het Yangtzeekanaal (Maasvlakte).

Funderingstechniek voor gevorderden

Koploper in verduurzaming en innovatie

‘Duurzaam’ en ‘innovatief’ zijn kwalificaties die te pas en te onpas gebruikt worden in bedrijfspresentaties en de media. Niet zelden zijn het holle frasen, die bij nader inzien totaal de lading niet dekken. Hoe anders is dat bij VSF uit Dordrecht. Deze businessunit van Van Hattum en Blankevoort, onderdeel van VolkerWessels, zoekt de probleemgevallen als het ware juist op, gaat uitdagingen aan en gebruikt waar nodig nieuwe uitvoeringstechnieken. Bovendien investeert VSF flink in de verduurzaming van het machinepark door bijvoorbeeld kranen om te bouwen naar waterstofaandrijving, om zo in 2030 volledig energie- en klimaatneutraal te zijn. Geen holle frasen dus, maar handen uit de mouwen.

VSF 2 kopie
Peter Kanninga: “Wij komen het meest tot ons recht bij projecten die ruimte bieden voor innovatie en
oplossingsgericht samenwerken.”

Uit de lijst met referentieprojecten valt op te maken dat VSF een bijzonder gevarieerd dienstenpakket te bieden heeft, met als specialisaties ‘Complexe waterbouw’, ‘Binnenstedelijk funderen’, ‘Vervanging en renovatie’ en ‘Specials’. De ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo, de onderkeldering van de nieuwe UvA bibliotheek, het afzinken van de caissons van de Zeesluis IJmuiden en woontoren Wonderwoods in Utrecht: het zijn slechts enkele voorbeelden van uiteenlopende projecten die op funderingsgebied iets extra’s vragen. “Doorsnee opdrachten kunnen wij uitstekend aan en doen wij graag, maar wij zijn altijd op zoek naar de projecten waar ruimte is voor een andere, innovatieve aanpak”, vertelt Peter Kanninga, Managing Director van VSF. “Dat doen wij niet uit innovatiedwang, het moet uiteraard relevant zijn voor een project en voordeel hebben voor de klant.” 

Bypass niet nodig

Een goed voorbeeld is de renovatie van de Koopvaardersschutsluis in Den Helder, waarvan de permanente kolkdamwand van de sluis is aangetast door bacteriën. “Met de provincie Noord-Holland en Van Hattum en Blankevoort is een plan gemaakt waarmee we de renovatie van de sluis uitvoeren ‘met de winkel open’ en de oorspronkelijk bedachte omvaarroute niet nodig is”, legt Kanninga uit. “We gebruiken hiervoor jetgrouten onder zeer hoge druk, waarmee achter de damwand nieuwe groutkolommen worden gemaakt die de dragende en kerende functie van de damwand overnemen. Deze oplossing bespaart de provincie veel geld en geeft minimaal overlast voor de binnenvaart.” 

VSF 1 kopie
De kostenbesparende renovatie van de Koopvaarderschutsluis kon ‘met de winkel open’ en zonder omvaarroute.

Sluisconstructie voor ankers

Een ander sprekend voorbeeld is de vervanging van 1.360 trekankers van de Prinses Margriettunnel, het aquaduct in Friesland waar het Prinses Margrietkanaal en de A7 elkaar kruisen. Kanninga: “Door het bezwijken van trekankers werden in 2022 wegmoten omhoog gedrukt. Om de constructieve veiligheid te herstellen, moesten alle trekankers vervangen worden. Met onze afdeling Ontwerp, Techniek en Innovatie is toen een speciale sluisconstructie ontworpen waarmee tegen de twaalf meter waterdruk in nieuwe ankers door de bestaande betonvloer geplaatst kunnen worden. Daardoor is grootscheepse bemaling niet nodig en wordt de omliggende bebouwing ontzien. Het zijn dit soort projecten, die ruimte bieden voor innovatie en oplossingsgericht samenwerken, waar wij het meest tot ons recht komen.”

Automatiseren

Ondertussen is VSF goed onderweg met het digitaliseren en automatiseren van haar werkprocessen. “Met digitaliseren zijn we al ver”, vervolgt Kanninga, “Nu gaan we ook grote stappen maken in de automatisering. Het is toch vreemd dat je alles volledig in BIM uitwerkt maar nog steeds piketpaaltjes slaat. Boorprocessen en injectiemethodes waar veel parameters om de hoek kijken, zijn prima te automatiseren. We verzamelen daartoe langere tijd data, ook uit onze machines. Gelegd naast de informatie uit sonderingen kunnen we onderzoeken hoe die data zich verhouden tot de bodemgesteldheid. Dat maakt het mogelijk dat een boorstelling straks zelf positie kiest en gaat boren.”

Waterstofaandrijving

Ook op het gebied van verduurzaming steekt VSF de handen uit de mouwen. “Wij volgen het VolkerWessels beleid om in 2030 volledig emissievrij te werken, maar gaan bij VSF nog een stapje verder”, stelt Kanninga. “Dat begint al op de tekentafel waar alle aspecten van duurzaam bouwen al onze aandacht hebben. Daarvoor werken we samen met de betontechnologen van Van Hattum en Blankevoort en met verschillende universiteiten, die mede maken dat innovatie in het DNA van ons bedrijf zit. Verder zijn we vooruitstrevend als het gaat om de verduurzaming van materieel. Zo investeren we al enkele jaren in de verduurzaming van onze machines. Momenteel wordt een diepwandkraan voorzien van een brandstofcel van 500 kW. Verduurzaming is een kostbare operatie en op dit moment in veel gevallen nog geen sluitende businesscase, maar hiermee neemt VSF haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. Gelukkig zijn er steeds meer opdrachtgevers die op dit gebied ook het voortouw nemen, zoals het havenbedrijf Rotterdam, ProRail, de gemeente Amsterdam, provincies, Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten