Begin 2025 beschikt de Van der Vlist Transportgroep in Moerdijk over een volledig operationele nieuwe multimodale terminal. Naast een grote hal en kantoren omvat de terminal een groot overslagterrein met maar liefst 650 meter kade aan het Hollands Diep en aan insteekhaven de Roode Vaart. Van der Vlist verkrijgt hiermee een aanzienlijke uitbreiding in haar capaciteit voor het aanmeren van binnenvaart- en zeeschepen. De kade is aangelegd door Gebr. De Koning, waarbij Hakkers Funderingstechniek werd ingeschakeld om in onderaanneming de kadewand van een degelijke verankering te voorzien. Daarbij zijn ongebruikelijke ankerlengtes tot wel 70 meter toegepast.
Voor Van der Vlist Transportgroep is de locatie in Moerdijk een strategisch gepositioneerde hub die zowel via het spoor als via het water congestievrije verbindingen biedt naar het achterland. Het dienstenpakket is vooral gericht op de bouw- en energiesector. Dat betekent de op- en overslag van projectlading zoals onderdelen van windmolens, grote(re) constructies en rollend materieel. “Daar moet de kade wel op berekend zijn”, vertelt Arnoud Hoeve, Hoofd Verwerving Funderingstechniek bij Hakkers Funderingstechniek. “Hierop rijden straks de modernste machines met zware ladingen rond en staan grote mobiele hijskranen opgesteld voor het laden en lossen hiervan. Dat vroeg om extra aandacht voor de opbouw en verankering van de kade. Deze loopt ook nog eens uit in een stompe punt, wat voor de verankering van dit deel van de kade een aparte aanpak vereiste.”
Gebr. De Koning heeft de kade ontworpen en uitgevoerd als een verankerde combiwandconstructie bestaande uit buispalen en damwandplanken. “Wij zijn in de DO-fase aangehaakt om in samenspraak het ontwerp te optimaliseren, met als doel om tot de meest rendabele en duurzame oplossing te komen”, vervolgt Hoeve. “Gebr. De Koning plaatste in totaal 211 buispalen van gemiddeld 35 meter lang. De eerste 23 meter is getrild met een hoogfrequent variabel momentblok, de resterende lengte is geheid voor nog meer draagvermogen en stevigheid. Vervolgens hebben wij de wanden voorzien van ankers, een proces waarmee begin april is gestart. Voor de bouwvak zat het laatste anker op zijn plaats, medio september zijn alle ankers voorgespannen.”
Voor het zover was, moest er nog wel wat water door het Hollands Diep stromen. “We hebben in de ontwerpfase – naast de basisvariant met twee strengankers per buispaal – ook gekeken naar een variant van één groutinjectieanker per buispaal”, aldus Wouter de Graaf, Projectleider voor Hakkers Funderingstechniek. “Daar werken wij vaak mee omdat deze variant grote belastingen kan opvangen en sneller te plaatsen is. Uit onder meer kosten- én duurzaamheidsoverwegingen is besloten het basisontwerp uit te werken met dubbele strengankers die in een hoek van 40° tot 45° in de grond zijn geboord. Hierbij zijn lengtes van 50 tot 70 meter toegepast om de gewenste trekkracht te verkrijgen. Dat zijn uitzonderlijke afmetingen die wij niet eerder hebben toegepast bij strengankers.”
Een andere uitdaging lag bij de stompe uitloper van de kadewand. De Graaf: “Dat heeft ons wel wat hoofdbrekens bezorgd, omdat daar de ankers door elkaar gaan lopen of zelfs door de damwand heen steken. Dit is opgelost door zo’n twintig meter achter de kade een extra damwand te slaan en die met legankers te verbinden aan de kadewand. Gecombineerd met de streng- ankers krijg je wel een wirwar van staal, maar door iets te variëren in de hoek en door nauwkeurig te boren zit alles nu netjes op zijn plaats.”
De ankers zijn aangebracht met een Klemm 807-7GP ankerboormachine vanaf een zes tot tien meter breed werkplateau die een paar meter lager langs de buitenzijde van de kade liep. De Graaf: “Om de uitzonderlijke lange strengen op een snelle en veilige manier te kunnen verwerken, hebben we speciaal voor dit werk een XL-strengenhaspel gemaakt. De stompe uitloper van de kadewand is vanaf een van onze eigen zelfvarende werkschepen geboord. Het werkplateau is inmiddels afgegraven zodat schepen van de klant straks kunnen aanmeren. Nu werkt de kade pas echt als een keerwand.”
De ervaringen van het werk in Moerdijk stemmen positief. Hoeve tot besluit: “Allereerst verliep de samenwerking met Gebr. De Koning in zowel de ontwerpfase als tijdens de uitvoering constructief en prettig. We spreken dezelfde taal en dat leidt tot de beste resultaten. Door gebruik te maken van strengankers is op dit project een aanzienlijke hoeveelheid staal bespaard en dat is in het kader van verduurzaming van projecten van deze omvang zeker relevant.”