Bij de transformatie van de Van Gendt Hallen komt een grote hoeveelheid staalwerk om de hoek kijken. Voor de variëteit aan nieuwe functies die in de vijf hallen komen, zijn per hal tot vier nieuwe verdiepingsvloeren nodig. Vanwege de monumentale status en omdat de bestaande constructie weinig extra draagkracht heeft, komt in elke hal een indrukwekkende vrijstaande staalconstructie. Bovendien wilde eigenaar Eduard Zanen een insteekhaven met daarboven een evenementenruimte. Hiervoor is door de gevel langs de VOC-kade aan de Wittenburgervaart een stalen ‘bok’ gebouwd. Allesbehalve een standaard klus en daarom een uitgelezen werk voor Vic Obdam Staalbouw.
“Het was het projectteam Van Gendthallen BV die ons benaderde om partner te worden van het bouwteam en als staalbouwer mee te denken, te rekenen en te bouwen aan de transformatie van de Van Gendt Hallen”, begint Rick de Keijser, directeur/projectleider bij Vic Obdam. “Niet alleen het gebouw is bijzonder, maar ook wijze waarop de bouw georganiseerd is mag je apart noemen. We werken niet met een hoofdaannemer, maar met het projectteam Van Gendthallen BV. En dat gaat nog steeds fantastisch. De communicatie is prima, iedereen zet een stapje extra als dat nodig is en we werken echt samen aan iets heel moois.”
In november 2023 startte Vic Obdam met de engineering en rond de bouwvak van 2024 begon de montage van de eerste staalconstructie. De Keijser: “Wij trekken samen op met Sophia Engineering, dat het uitvoeringsontwerp van het monumentale casco heeft uitgewerkt en tevens als constructeur optreedt van het ontwerp van Braaksma & Roos Architecten. Wij hebben daarin zelf vanaf de VO-fase een uitgebreide inbreng, onder meer bij de detailberekeningen en bij het opstellen van het UO. Bovendien heeft Vic Obdam de hoofdmaatvoering verzorgd. Normaliter doet een grotere aannemer dit, maar omdat wij hier uitgebreide ervaring mee hebben, vroeg het projectteam of wij dit konden oppakken. Van het hele complex is zodoende met Total Station een 3D-scan gemaakt. Hiermee kunnen we de nieuwe staalconstructies – 800 ton in totaal – zo goed mogelijk aan laten sluiten op het bestaande casco.”
Van deze 800 ton staal wordt het merendeel gebruikt om verdiepingsvloeren in elke hal mogelijk te maken. “De hallen hebben verschillende hoogtes en krijgen verschillende functies. Daarvoor maken wij met robuuste staalconstructies twee, drie en vier verdiepingen”, verduidelijkt De Keijser. “Het oorspronkelijke vloeroppervlak van 13.300 m2 wordt daarmee vergroot naar 26.000 m2. De staalconstructies van HEA-profielen staan op nieuwe funderingen en reiken tot 16 m hoog. De vloeren worden overal gemaakt met hetzelfde type staalplaatbetonvloer van Tullingh & Partners, dat we aan de onderkant zwart spuiten voor een eenvormige industriële uitstraling.”
Niet minder spectaculair is de bokconstructie aan de waterkant over de insteekhaven. De Keijser: “Deze aanlegmogelijkheid wordt gebruikt voor duurzaam vervoer over water, specifiek voor het laden en lossen van goederen en het ontvangen van toekomstige bezoekers van het complex. Daarvoor is langs de VOC-Kade een insteekhaven gemaakt en is de gevel deels open gezaagd. Deze insteekhaven wordt overkapt met een evenementenruimte die staat op vier V-vormige poten. De poten worden naar boven toe slanker en zijn samengesteld uit stalen platen met weggewerkte lasnaden zodat dit estetisch netjes is afgewerkt. Onderin staan de poten op een scharnierende as die momentvast op de betonfundering rust. De evenementenruimte krijgt een houten vloer en een dak van staalplaat en isolatie, rondom de gevel maken we een roostervloer met veiligheidslijn voor de glazenwasser. De aansluiting van een dakspant van de bestaande hal op het dak van de bok wordt uitgevoerd met glijplaten zodat de constructies in horizontale richting kunnen bewegen.”
Vic Obdam is naar verwachting in september klaar met de bouw van de verdiepingsvloeren en bouwt ondertussen ook een stalen brug die dwars door de vijf hallen zal lopen. “Dan hebben wij er weer een aansprekende referentie bij”, besluit De Keijser. “Unieke, complexe projecten met veel uitdagingen zijn nu eenmaal op ons lijf geschreven.”