Platform over beton en staal in de bouw
Ruim 400 prefabP&T-elementenvoorDSV in Moerdijk
Bouw van het distributiecentrum in Moerdijk.

Ruim 400 prefabP&T-elementenvoorDSV in Moerdijk

Betonspecialist levert bijna 1.400 ton aan betonelementen voor grootste distributiecentrum van de Benelux

Wie over de snelweg rijdt, komt om de haverklap één van de vele producten van Van Dijk Beton tegen. Het bedrijf verzorgt namelijk al decennialang de draagconstructies van de matrixborden van Rijkswaterstaat. Een andere prestatie op haar indrukwekkende cv vormt de levering van prefab P&T-betonelementen, die verwerkt zijn in het XXL- distributiecentrum van DSV in Moerdijk. “Een interessant megaproject, waar ook wij ons steentje aan mochten bijdragen. Voor dit enorme gebouw hebben wij ruim 400 betonelementen geproduceerd. Bij elkaar opgeteld komt dat neer op een lengte van 1.200 strekkende meter en een gewicht van bijna 1.400 ton beton”, vertelt Henk Schaap, commercieel directeur van Van Dijk Beton.

Het bedrijf maakt prefab betonelementen, van keerwanden en sleufsilowanden tot bedrijfsvloerplaten en ondergrondse containerbakken. Ze levert zowel producten op maat als uit haar standaardassortiment, maar ook een combinatie van beide is mogelijk. Haar mooie klantportfolio dankt ze aan een strakke maatvoering en een hoge kwaliteit beton. “Dat komt onder andere tot uitdrukking in de wijze waarop wij onze ankers in de elementen plaatsen. De klanten spreken vaak hun waardering uit voor de uiterst nauwkeurige positionering hiervan.”

Henk Schaap
Commercieel directeur Henk Schaap.

Mega distributiecentrum

Welke uitdagingen bracht het project in Moerdijk met zich mee? “De P&T-elementen moesten in een beperkte tijd geproduceerd worden. Dat hebben we met name opgevangen door extra mallen in te zetten. Ook werd het ontwerp gedurende het proces gewijzigd. Gelukkig zijn wij in staat om er snel een extra mal bij te maken, dus dat vormde geen probleem. Het voordeel van een prefab fabriek is natuurlijk sowieso dat je makkelijker kunt schakelen.”

Bouw TenneT-stations

Sinds enige tijd werkt Van Dijk Beton intensief mee aan de bouw van TenneT stations: “Daarvoor leveren wij in allerlei soorten en maten de fundatiebalken met de poeren, maar ook de kabelgoten en bijbehorende deksels, evenals de scherfwanden. Die laatste zijn een soort bunkerwanden die ervoor zorgen dat bij een eventuele explosie de luchtdruk omhooggeduwd wordt.”

plaatsen VDC poer snelweg
Plaatsen van de draagconstructies (VDC-poeren) van de matrixborden van Rijkswaterstaat.

Basaltwapening

Momenteel doet Van Dijk Beton ervaring op in de toepassing van basaltwapening. “Deze toepassing is technisch interessant, want dit type wapening zorgt ervoor dat je met slankere betonelementen kunt werken. Zo leveren we momenteel 880 geluidsschermelementen van slechts acht centimeter dik voor een project in Harderwijk. En vorig jaar mochten we, in opdracht van de provincie Brabant en in samenwerking met Holland Scherm, dezelfde oplossing toepassen voor een busremise.”

Los van de slankere betonelementen, kent basaltwapening nog een aantal voordelen ten opzichte van stalen wapeningsnetten. Het is behoorlijk lichter waardoor medewerkers het makkelijker kunnen verwerken. De treksterkte is tot wel vier keer zo hoog dan die van staal en het is uitstekend bestand tegen zuren, alkaliën en temperatuurverschillen. Basalt roest bovendien niet, waardoor de gebruikelijke dekkingsvereisten veel minder relevant zijn. Tot slot ligt de milieulast zo’n dertig procent lager dan die van staalwapening.

Scherfwand voor Tennet
Van Dijk Beton levert scherfwanden voor de bouw van TenneT stations.

Duurzaam

Over duurzaamheid gesproken, het bedrijf zet zich volop in om zo duurzaam mogelijk te werken. Zo is zusterbedrijf De Lek Beton gecertificeerd voor CSC-niveau Goud. “We gebruiken bijvoorbeeld minimaal vijftig procent slak bij onze betonmortel en maken waar mogelijk gebruik van granulaten. De daken van onze productiehallen liggen vol zonnepanelen, we proberen zo min mogelijk transport in te zetten en we doen momenteel ervaring op met het rijden op HVO. Daarnaast houden we de ontwikkeling van geopolymeren goed in de gaten. Wij nemen actief deel aan de werkgroep ‘100 kg CO2 per m3 beton’ van Betonproducenten Nederland van het Betonhuis. Toevallig heb ik vanmorgen nog een delegatie van het Betonhuis op visite gehad, om in het kader van het Betonakkoord te kijken naar de mogelijkheden van geopolymeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten