Hoogspanningsstation Zevenhuizen is één van de vele projecten waar gewerkt wordt aan de vergroting van de capaciteit van het Nederlandse elektriciteitsnet. De locatie is in de gemeente Zuidplas nabij het dorp Zevenhuizen, in de oksel van de A12 en N219. Bouwcombinatie SC&M, een samenwerking tussen Croonwolter&dros en Mobilis, bouwt hier een nieuw 150 kV-hoogspanningsstation voor TenneT. De regionale netbeheerders Liander en Stedin sluiten hierop aan. Tegelijk wordt het 380 kV-station in Bleiswijk uitgebreid met een nieuw 150 kV-station en krijgen beide stations een verbinding met drie nieuwe ondergrondse hoogspanningscircuits. Staalleverancier voor beide projecten is Severfield De Haven, dat al decennia actief is in de energiesector.
TenneT investeert miljarden in de vernieuwing en uitbreiding van het hoogspanningsnet. Daartoe worden honderden stations aangepast, vervangen, uitgebreid of nieuw gebouwd in een meerjarenprogramma. In een raamovereenkomst zijn negen aannemers(combinaties) geselecteerd om dit uit te voeren. Severfield De Haven is al 25 jaar in Nederland actief voor TenneT. Eerst als Machinefabriek en Constructiebedrijf De Haven en sinds 2020 onder de vlag van Voortman Steel Group en sinds januari 2024 als onderdeel van Severfield. Peter de Vreugd, projectleider voor Severfield De Haven, werkt nu achttien jaar voor de staalbouwer. “En ik heb ook al achttien jaar werkervaring met TenneT. We hebben al veel staal geleverd voor hoogspanningsprojecten en er zit nog veel meer aan komen.”
Severfield De Haven leverde voor hoogspanningsstation Zevenhuizen de bovenbouw waar de isolatoren en de aluminium geleiders op gemonteerd worden, de secundaire staalcomponenten zoals ondersteuningen en kabelgeleiders en de 27 meter hoge bliksemafleiders. “De zwaarte van het station bepaalt de slagafstanden van de velden”, legt De Vreugd uit. “Het recentelijk gebouwde 380 kV-station in Wijk aan Zee, het grootste landstation in Nederland, heeft grotere slagafstanden van de velden dan een middelgroot station als dat in Zevenhuizen. Bovendien gelden voor Wijk aan Zee zwaardere eisen voor windbelasting en corrosiebestendigheid (C5M, red.).”
Het ontwerp van de staalconstructie van het hoogspanningsstation is gemaakt door SC&M. De Vreugd: “Een partij waar we al veel mee hebben samengewerkt. De stap van Definitief Ontwerp naar Uitvoeringsontwerp maken we gezamenlijk, om het ontwerp te optimaliseren op bijvoorbeeld praktische uitvoerbaarheid. Meedenken met en het ondersteunen van klanten is een van onze sterke punten. Hoogspanningsstations zijn bouwpakketten met veel herhalingen en daar kun je met standaardiseren veel winnen. Je bent voortdurend bezig om dat bouwpakket lichter, goedkoper, uniformer, duurzamer en makkelijker te assembleren te maken. Dat is een leerproces dat je met alle partners doorloopt. Intern hebben we inmiddels een geoliede machine: die begint bij de aanvoer van het halffabricaat en loopt via voorbewerking, samenstelling, lassen en controles door de klant en onszelf. Dat mondt uit in de levering naar de afwerkers, waar weer de controle plaatsvindt op bijvoorbeeld laagdiktes.”
In 2018 heeft het staalbedrijf meegewerkt met SC&M aan de ontwikkeling van een standaardontwerp voor AIS Stations. “Dat is een programma van TenneT waarin 140 bestaande open air stations snel, efficiënt en veilig vervangen worden”, vervolgt De Vreugd. “Het ontwerp met modulaire standaard bouwblokken, of skids, werd in 2019 goedgekeurd en in twee Proof of Concept-projecten uitgevoerd. Sindsdien hebben wij meegebouwd aan honderden skids voor diverse hoogspanningsstations in Nederland. Het is een prachtig systeem waarmee je razendsnel een veld kunt vervangen, zodat de downtime van de installatie tot een minimum beperkt blijft.”
De vervangings- en vernieuwingsopgave die TenneT momenteel uitrolt, legt een flinke druk op de markt. “Dat enorme volume vraagt om veel mensen en materieel voor de uitvoering en zorgt voor druk op de markt”, besluit De Vreugd. “Ik ben daarom blij met de nieuwe samenwerking met eerst Voortman en nu Severfield. Daarmee hebben we niet alleen nog meer kennis in huis om oplossingen te bieden aan onze klanten, we hebben er ook meer productiecapaciteit bij gekregen. Dat komt de komende jaren goed van pas.”