Als zoon van een aannemer groeide Henk Jan Nieuwenhuis op in de wereld van producerende bouwbedrijven, waar prefab bouwen al vroeg zijn intrede deed. In 1998 studeerde hij af op het gebruik van 3D-modellen en digitale processen binnen de bouw. De afgelopen tien jaar richtte hij zich volledig op het optimaliseren van de flow in prefab productiebedrijven. Zijn visie: door slimme automatisering krijgen mens en machine altijd de juiste informatie, data en middelen op het juiste moment.
Een cruciaal onderdeel in Nieuwenhuis’ aanpak is het hanteren van een open architectuur. Dit maakt het mogelijk om bestaande software op een slimme manier te integreren tot één samenhangende oplossing. Daarnaast gelooft hij sterk in een productgerichte benadering van digitale transformatie in de (prefab) bouwsector. “Op productielocaties worden tegelijkertijd verschillende elementen voor uiteenlopende projecten geproduceerd”, legt hij uit. “Om overzicht te houden, is het essentieel om deze projecten geautomatiseerd op te splitsen in losse onderdelen. En dat tot op het niveau van het element en eventuele subelementen. Dit klinkt misschien futuristisch, maar met de huidige technologie is dat de realiteit van vandaag. Hiervoor kiezen, is kiezen voor een digitale transitie van je productiebedrijf.”
“Een efficiënte flow in je productie ontstaat wanneer het ‘Wat’, ‘Wanneer’ en ‘Hoe’ optimaal op elkaar aansluiten”, stelt Nieuwenhuis. “Dat begint bij een helder inzicht in ‘Wat’ er geproduceerd moet worden. Daarom werken wij binnen BIM4Production® bij voorkeur altijd vanuit een 3D-model als centrale bron. Dit model vormt de basis voor het hele productieproces, van inkoop tot levering.” BIM4Production® destilleert automatisch de losse elementen uit de 3D-tekening, waardoor alle betrokken partijen, afdelingen en medewerkers met dezelfde betrouwbare gegevens werken. Dit zorgt voor een soepele doorstroming van informatie en voorkomt fouten en vertragingen in de productie.
Met een geoptimaliseerd ‘Wat’ komt de focus op het ‘Wanneer’ en ‘Hoe’, oftewel de planning en productie. “Er is al veel goede software beschikbaar”, constateert Nieuwenhuis. “De uitdaging ligt in de integratie en toegankelijkheid van informatie uit al deze systemen. Door alles in één overzicht te brengen, krijg je volledig grip op het proces en kun je snel schakelen. Dit maakt het mogelijk om knelpunten vroegtijdig te signaleren en op te lossen voordat ze de productie verstoren.” De kracht van BIM4Production® zit volgens hem in het benutten van bestaande software en systemen die bedrijven al gebruiken. Dit voorkomt hoge ontwikkelkosten en versnelt de implementatie van digitale werkmethoden.
Een van de belangrijkste lessen die Nieuwenhuis in de afgelopen jaren leerde, is dat een geïntegreerd platform noodzakelijk is voor samenwerking in de bouwsector. “Of je nu actief bent in houtskelet-, gevel-, aluminium- of betonbouw, een gedeelde digitale taal is essentieel”, zegt hij. “BIM4Production® is ontwikkeld met die gedachte: we koppelen zoveel mogelijk bestaande softwareoplossingen aan ons platform. Waar hiaten ontstaan, ontwikkelen we nieuwe modules. Zo zorgen we ervoor dat het platform aansluit op de gehele sector van prefab bouw.”
BIM4Production® is een Software-as-a-Service (SaaS) oplossing. Dit betekent dat nieuwe mogelijkheden en functies beschikbaar komen voor alle (bestaande) klanten. Een productiebedrijf blijft via het platform dus continu up-to-date. Dat geeft bedrijven een strategisch voordeel in een steeds verder digitaliserende sector.
Nieuwenhuis kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Veel productiebedrijven hebben hun bedrijfsadministratie al slim gedigitaliseerd en beschikken over planningstools. De volgende stap is om deze systemen te koppelen aan een geïntegreerde digitale workflow, gebaseerd op het ‘Wat’, ‘Hoe’ en ‘Wanneer’. Dit zorgt ervoor dat zowel mens als machine altijd beschikken over de juiste informatie en middelen op het juiste moment. Dé sleutel tot optimale flow.”
Neem dan rechtstreeks contact op met BIM4Production®.