Platform over beton en staal in de bouw
Doorlopend meten en monitoren van kritieke infrastructuur
Twee pijlers zijn voorzien van glasvezelmonitoring om heel nauwkeurig de hoekverdraaiing en zakking te meten.

Doorlopend meten en monitoren van kritieke infrastructuur

Civiele technieken deBoer is al meer dan veertig jaar een toonaangevende (internationale) speler op het gebied van verplaatsingstechnieken. Bij die veelal spectaculaire operaties worden de nodige sensoren en high-end equipment ingezet om alles in goede banen te leiden. Apparatuur die deBoer voortaan ook inzet bij haar nieuwste dienstverlening: het doorlopend meten en monitoren van constructies en vitale onderdelen van kunstwerken.

Het doorlopend monitoren van constructies is volgens projectleider Anton Gorter een logische uitbreiding op het bestaande dienstenpalet van deBoer. “Bij het schuiven, vijzelen en verplaatsen van objecten maken we al jarenlang gebruik van allerhande sensortechnieken om bijvoorbeeld drukken en verplaatsingen te monitoren. Met het oog op de grootschalige vervangings- en reparatieopgave is het van belang om de status van een kunstwerk zo goed mogelijk in beeld te brengen. Wij weten als geen ander hoe kunstwerken zich gedragen en kunnen vertellen waar het zinvol is om te meten en waar niet. Bovendien hebben we er alle equipement én specialisten voor in huis. Eén en één is dus twee.”

STS PP 018
Het monitoren van (delen van) kunstwerken geeft belangrijke inzichten, bijvoorbeeld voor het verlengen van de levensduur of voor het verbeteren van een ontwerp. (Beeld: De Klerk Werkendam)

Glasvezelmonitoring

En zo geschiedde. Sinds enige tijd is Civiele technieken deBoer dus ook hét adres voor het uitvoeren van meetcampagnes, Structural Health Monitoring (SHM) en waarschuwingssystemen voor kritieke objecten in de infrastructuur. “We beschikken over een breed palet aan elektrische sensoren voor het meten van afstanden, belastingen en temperatuur”, zegt Gorter. “Met glasvezelmonitoring verzorgen we daarnaast rekmetingen, trillingsmetingen, verplaatsingen en hoekverdraaiingen. Al die sensoren worden uitgelezen door plc’s die we in eigen huis hebben ontwikkeld. Die zijn vervolgens weer gelinkt aan de cloud, zodat we de data online kunnen presenteren in een dashboard. Wij zijn dus geen ‘club’ die alleen de data ophaalt. We interpreteren deze data en kunnen bij een eventuele overschrijding een alarmmelding uitsturen. Het is aan onze opdrachtgevers, veelal ingenieursbureaus en constructeurs, om met die data te gaan rekenen.”

IMG 7323
Apparatuur van Civiele technieken deBoer monitort de brug over de Naardertrekvaart.

Win-win

Het monitoren van (delen van) kunstwerken geeft belangrijke inzichten, bijvoorbeeld voor het verlengen van de levensduur of voor het verbeteren van een ontwerp. “Zo hebben we bij een brug gedurende een bepaalde periode de loopweg van de voegovergangen gemonitord. Die data zijn niet alleen gebruikt om in te grijpen op het moment dat de temperatuur te hoog opliep, maar ook om de nieuwe voegen te construeren”, legt Gorter uit. “Het mooie van deBoer is bovendien dat als we tijdens het monitoren een probleem constateren, we in staat zijn om direct hulpmaatregelen te treffen, zoals het aanbrengen van een hulp- of ondersteuningsconstructie om de veiligheid te garanderen. Een win-win. Daarnaast worden onze monitoringsystemen ook vaak ingezet in combinatie met vasthoud- of borgingsconstructies.”

Optimale synergie

Een mooi voorbeeld van de synergie tussen de verschillende disciplines van deBoer zijn de werkzaamheden aan het platform van het Luxor Theater in Rotterdam. “Omdat de haven gedempt wordt, is de gemeente Rotterdam bang dat de buispalen onder het parkeerdek van het theater verzakken door negatieve kleef”, zegt Gorter. “Gebr. De Koning heeft grote casings aangebracht rondom vijf buispalen. Wij hebben samen met ons zusterbedrijf Rijnstaal een hulpconstructie voorzien met vijzels, waarna de palen zijn doorgezaagd. In die hydraulische overname-installatie zijn sensoren aangebracht. Mocht er een verzakking optreden, dan wordt dat gesignaleerd en kunnen we direct bijsturen met de vijzelconstructie. Het is een project dat vijf jaar loopt. Na die tijd wordt de ruimte tussen de palen geheeld.” 

Een ander actueel project waar (vooralsnog) alleen de monitoringstak van deBoer bij betrokken is, is de brug over de Naardertrekvaart. “Hier speelt de tandnokproblematiek. Wij hebben twee pijlers voorzien van glasvezelmonitoring om heel nauwkeurig de hoekverdraaiing en zakking te meten. Er gaat een waarschuwingssignaal uit als de grenzen worden overschreden. En zo leveren we op velerlei manieren een bijdrage aan de instandhouding van onze gebouwde omgeving en kritieke infrastructuur.” Monitoring van deBoer: integraal aangepakt!   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten