Platform over beton en staal in de bouw
Hoogste containerkranen veilig bij elk weer
Hutchison Ports ECT Delta op de Rotterdamse Maasvlakte. (Beeld: Havenbedrijf/Martens Multimedia)

Hoogste containerkranen veilig bij elk weer

Stormverankeringen en tie-downvoorzieningen in de haven

Na een bootreis vanaf Shanghai zijn op 9 april drie nieuwe kadekranen voor Hutchison Ports ECT Rotterdam (ECT) aangekomen op de Rotterdamse Maasvlakte. De kranen, opgetopt 142 meter hoog, gaan binnenkort aan het werk op de ECT Delta terminal langs de Amazonehaven. Met een hijshoogte van 54 meter en een reikwijdte van 25 containers kunnen de op afstand bedienbare ZP5 kranen van fabrikant ZPMC de allergrootste containerschepen bedienen. Om de nieuwe aanwinst ook veilig te kunnen borgen op de kades, vooral bij hogere windsnelheden, zijn naast de standaard stormvergrendelingen ook extra tie-down voorzieningen in de kades aangebracht. Hoge bomen vangen immers veel wind.

ECT investeert flink in de modernisering en verduurzaming van de ECT Delta containerterminal. Dat betekent de inzet van steeds meer zero-emissie equipment, walstroomfaciliteiten, verdergaande automatisering van de containerafhandeling en meer capaciteit voor de behandeling van Ultra Large Container Ships. “Voor deze enorme schepen zijn grote kranen nodig en in dat plaatje passen de drie kranen die ECT recentelijk geleverd heeft gekregen”, vertelt Paul Bouten, senior projectmanager bij ECT Rotterdam. “Containerkranen zijn hoog en zouden bij zeer hoge windkrachten een uplift kunnen krijgen. Daarvoor zijn er veiligheidsprotocollen. Bij forse windkrachten wordt de containeroverslag op enig moment gestaakt en worden kadekranen naar hun stormposities gereden, waar ze met stormpennen in de kade worden gezekerd. De hoogste kranen hebben bovendien een extra ‘tie-down’ voorziening; een soort spanvoorziening waarmee de kraan aan de grond wordt vastgetrokken en de uplift wordt voorkomen.”

ECT 1
Stormvergrendeling die naast de verzonken rails in de kadeconstructie is ingebouwd. (Beeld: ECT)

Stormvergrendeling

Een stormvergrendeling is niets meer dan een stalen doos, die naast de verzonken rails in de kadeconstructie is ingebouwd. “Als de kraan bij harde wind gezekerd moet worden, wordt de kraan naar de stormpositie gereden. De kraanmachinist kan dan de kraan borgen door een pen van de kraan in een gat naast de kraanbaan te schuiven. Daar de stormpen van de nieuwe kranen sterker en daarmee groter is, zijn voor elke kraan en zowel aan de waterzijde als aan de kadezijde extra nieuwe voorzieningen naast de rails ingebouwd. Deze nieuwe stalen dozen zijn met wapeningsstaven diep aan de kade en de kraanbanen verankerd.”

ECT 4
Het stalen oog van de tie-down voorziening krijgt nog een kaak en een stalen omkasting. (Beeld: ECT)

Tie-down voorzieningen

De nieuwe ZP5 kranen zijn van de buitencategorie en krijgen door hun hogere windbelasting dus een extra verankering. “Dat zijn de tie-down voorzieningen”, vervolgt Bouten. “Er zijn acht parkeerposities aangelegd met elk twee stormvergrendelingen en een tie-down voorziening, waar een grote kraan veilig aan verankerd kan worden.” Een tie-downvoorziening is een anker dat bestaat uit een stalen oog, die normaal verzonken ligt in de kade en bij stormwaarschuwing opgeklapt kan worden. “Bij de verwachting van een zeer zware storm, kan men een stalen spanarm aan de kraan naar beneden laat zakken. Deze kan met een pin en borgpen aan het oog worden bevestigd. De oogconstructie is met zware ankers vastgeklonken aan een onderliggende funderingsbalk van 1.500 bij 1.700 mm, die door middel van CSM-panelen verankerd is aan de bodem.” In november zijn de nieuwe stormposities in opdracht van het Havenbedrijf Rotterdam door Gebr. De Koning gebouwd. “Ruim op tijd voor de komst van de nieuwe kranen”, besluit Bouten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten