T-headed staven bestaan al enkele decennia als wapeningsproduct. De laatste jaren is hun gebruik aanzienlijk toegenomen. T-headed staven worden beschouwd als een veelzijdig hulpmiddel om ontwerpproblemen en installatie-uitdagingen op de bouwplaats – zoals dichte wapening – op te lossen. Steeds meer Nederlandse ontwerpers en aannemers passen ze toe voor verschillende doeleinden.
In essentie zijn T-headed wapeningsstaven uitgerust met een mechanische ankerinrichting aan één of beide uiteinden. De mechanische verankering (de T-head) vervangt niet alleen ankerlengtes, -haken of buigingen, maar kan ook extra voordelen bieden voor de structurele prestaties en/of gietomstandigheden. Daarnaast verbetert het de werkomgeving voor staalvlechters. Hieronder volgt een kort overzicht van typische toepassingen met T-headed staven.
De verankering door T-heads zorgt voor de kortst mogelijke verankeringslengte – mits het type T-head voldoende verankeringscapaciteit heeft. De wapeningsstaaf, die normaal wordt gebruikt voor verankeringslengte, haak of buiging, wordt vervangen door een T-head-eindcomponent. Dit bespaart materiaal en arbeid. Grote diameters van wapeningsstaven (25-40 mm) vereisen grote buigradii die veel ruimte innemen in de structuur. Soms kiest men voor het alternatief van meerdere staven met een kleinere diameter. Aangezien T-head staven niet gebonden zijn aan een voorgeschreven buigradius, bieden ze meer vrijheid bij het kiezen van de diameter van de wapeningsstaaf. Een ander voordeel van T-head staven is dat ze de omstandigheden op de bouwplaats voor de staalvlechters verbeteren, aangezien gebogen staven hun werkruimte vaak inperken en hun beweging belemmeren. Dit kan eenvoudig worden vermeden door het gebruik van T-head staven.
Schuifwapening moet aan beide uiteinden verankerd zijn, zonder ontwikkelingslengte. Dit vereist een effectieve verankering, die traditioneel wordt opgelost met beugels, verankerd door haken of buigingen. HRC100-serie T-headed staven zijn zeer geschikt voor gebruik als schuifwapening omdat ze zowel voldoende verankeringscapaciteit hebben als slank zijn. Ongeacht of de staaf aan beide uiteinden een HRC T-head heeft of een T-head combineert met een buiging van 90 of 180° aan het andere wapeningseinde, het is volledig verankerd zoals vereist.
In gevallen waar een grote hoeveelheid schuifwapening nodig is, kan de traditionele opeenhoping van beugels met kleine hart of hartafstanden worden verminderd door minder T-headed staven met een grotere diameter te gebruiken. Overvolle schuifwapening is tijdrovend om te installeren en bovendien kan de dichte wapening leiden tot problemen bij het storten van het beton. T-headed schuifwapening lost ook dit probleem op en is snel en correct te plaatsten, zelfs door meerdere
lagen horizontale wapening.
Structurele onderdelen met hoge drukspanningen moeten ingesloten zijn. Typische voorbeelden zijn zwaar belaste kolommen, schuifwanden en de eindverankering van voorspanning. Voor dergelijke onderdelen moet een insluitende wapening de integriteit van de betonkern waarborgen door de druksterkte en ductiliteit (vervormbaarheid) te verbeteren. Dit wordt traditioneel gedaan met beugels en dwarsverbindingen die de langslopende staven omsluiten. Het insluitende effect wordt bereikt doordat de langslopende staven (door de beugels) tegen de betonkern drukken. Dit vereist normaal gesproken veel dicht op elkaar geplaatste beugels. Voor grotere doorsneden kunnen extra dwarsverbindingen nodig zijn. Alle beugels en dwarsverbindingen moeten voldoende verankerd zijn, bij voorkeur met 180° haken, wat arbeidsintensief en tijdrovend is om te instaleren. Bovendien kan de dichte wapening nogmaals het storten van beton belemmeren. Om dit op te lossen, kunnen T-headed staven worden toegepast: HRC T-head platen bieden superieure verankering en zijn voldoende slank om dicht bij het beton-oppervlak gebruikt te worden.
In tegenstelling tot beugels wordt het insluitend effect gegeneerd door de T-head platen die direct tegen het beton drukken. Dit leidt tot een verbeterde insluiting van het beton. Verder maakt de afwezigheid van buigingen nogmaals een bijna vrije keuze van de wapeningsstaafdiameter mogelijk en de mogelijkheid om congestie te verlichten door minder staven van een grotere diameter te gebruiken.
Vakwerkmodellen worden vaak gebruikt om gebieden met veranderingen in geometrie (discontinuïteitszones/D-gebied) of speciale belastingen (zoals puntbelastingen) te ontwerpen en detailleren. Bij de vakwerkbenadering worden krachten overgebracht in knooppunten, die verbonden worden door druk- en trekstaven. Drukstaven zijn spanningsvelden die zich ontwikkelen volgens de randvoorwaarden. De uitdaging is om de verankering van de wapening zodanig te detailleren dat deze de treklijnen van het model opvangt. T-headed staven, met hun duidelijke verankeringspunt, zijn ideaal voor het detailleren van knooppunten volgens het ontwerp en de krachtenverdeling van het vakwerkmodel. Net als bij andere toepassingen maakt de vervanging van buigingen en haken door T-heads een grotere keuze van wapeningsdiameters mogelijk. De slanke geometrie van de HRC100 T-heads versimpelt de detaillering. De robuustheid van de HRC100 T-head platen en hun verbinding met de staaf bieden de nodige verankeringscapaciteit voor de kracht-overdracht in het knooppunt. Deze voordelen, gecombineerd met het gemak van hantering en installatie van T-head staven maakt het een efficiënte toepassing.
HRC Europe heeft bijna 40 jaar ervaring in de productie en levering van T-headed staven voor alle soorten infrastructuurprojecten en bouwproblemen. Gecombineerd met een lokale productiefaciliteit in Flevoland, kan zij uitstekende klantenservice bieden. HRC T-headed staven en wapeningskoppelstukken zijn gecertificeerd volgens de toepasselijke normen en dragen het CE-keurmerk. HRC ondersteunt het ontwerpproces door BIM-tools te leveren.
Neem dan rechtstreeks contact op met HRC Europe NL.