De complete ruwbouw aan de voorkant uitwerken en in kaart brengen hoe de bouwstromen door elkaar lopen en wat de beste bouwmethode is. Dat is wat De Kock Betonbouw op uitvoeringsniveau doet, met 3D-ontwerpen van uitvoeringsmethoden van alle bekistingstypen en ondersteuningen die op de bouwplaats ingezet worden. Tim Conrads, projectleider bij De Kock: “Het stelt ons in staat om de knelpunten die normaal in de bouwfase met maatwerkoplossingen worden weggewerkt al vooraf te signaleren en op te lossen. Ook geeft het inzicht in de juiste materiaalaantallen. Hierdoor kunnen we projecten efficiënter bouwen. Daarbij werken we met vaste partners zoals Hendriks, Layher, Peri en Doka.”
Conrads: “We zitten aan de voorkant al met de klant om tafel om de beste bouwmethode te bepalen en denken vanuit onze expertise mee over slimme oplossingen. Zo maken we in projecten speciale wandkisten, zoals een T-vorm of schuine hoeken, waarmee we in één keer een constructieve betonmuur kunnen storten met de haakse muur eraan vast. In totaal besparen we zo stortdagen en dus bouwtijd.”
Een tikkeltje eigenwijs. Zo omschrijven de engineers van Layher de gebroeders De Kock. “De Kock Betonbouw neemt geen genoegen met standaard toepassingen, maar kijkt continu naar waar klanten voordelen van kunnen hebben”, vertelt Wilbert Strijtveen. “Zo werd vijf jaar geleden ook de manier bedacht waarop het Layher ondersteuningssysteem op onze bouwplaatsen wordt gebruikt.” Dat het allroundsysteem van Layher ook als ondersteuningssteiger gebruikt kon worden, was op zich niets nieuws. Daar lag zelfs al wat documentatiemateriaal van op de plank. “Maar de standaard methode zoals die in de boekjes stond, paste niet helemaal in Leen de Kock zijn straatje. Hij had zo zijn eigen ideeën over de manier waarop hij het systeem wilde gebruiken.” In de afgelopen jaren zijn de toepassingen van het modulaire systeem van Layher binnen De Kock dan ook steeds verder uitgebreid. “Zowel Leen als zijn broer Martin kijken steeds naar wat er mogelijk is. Wat kunnen we met het systeem doen, waar klanten voordelen van kunnen hebben? Ze zijn heel eigenwijs, maar op een positieve manier.”
1. Brugconstructie bij Van der Valk
“We kunnen het systeem van Layher gebruiken om overspanningen te bouwen op lastig bereikbare plekken”, aldus Conrads. “Dat deden we bijvoorbeeld bij de bouw van het Van der Valk-hotel in Lelystad. Door de enorme entreetrap in de hal konden we hier geen steigers meer plaatsen. Daarom hebben we een brugconstructie gebouwd van maar liefst 12 meter hoog en 15 meter breed. Zo konden we de eerste verdiepingsvloer tóch goed ondersteunen.”
2. Steigerloos bouwen bij The Ox
“We gebruikten het systeem bij The Ox in Osdorp om steigerloos te bouwen”, vertelt hij. “Door randtafels toe te passen op de open beuken en eindgevelsteigers op de kopgevel, zorgden we ervoor dat onze monteurs veilig konden werken op hoogte. Zodra de constructie voldoende stevig was, plaatsten we de complete ondersteuning met een C-haak integraal een verdieping omhoog. Daardoor kon de montage van de gevelelementen al in de ruwbouwfase beginnen.”
3. Uitkragende ondersteuning bij Carolina Parc
Bij project Carolina Parc kwam het systeem goed van pas om een aantal gigantische balkons en galerijplaten van meer dan 12 ton te ondersteunen, vertelt Conrads. “Ook moesten we hier gevelbanden opvangen, die over een lengte van 13 meter uitkraagden buiten de gevelconstructie. Met het TwixBeam-systeem van Layher konden we deze grote overspanning tussen twee wanden langs de buitenkant stevig op hun plek houden.”
Van Wijnen is een groot bedrijf dat behoort tot de top 5 bouwers van Nederland. “Er zijn dan ook best wel wat eisen die wij stellen aan onze onderaannemers”, zegt Nick Dijkhof van Van Wijnen Amsterdam. “Belangrijk voor ons zijn snelheid, kwaliteit en veiligheid, maar ook dat een onderaannemer acteert als partner. Veel partijen verkopen zich zo, maar komen die belofte uiteindelijk niet na. Ik vind dat De Kock zich wél zo heeft opgesteld: altijd zoeken naar een oplossing, niet alleen maar zeiken over geld en het écht samen doen.”