Op 27 maart vindt in de Paterskerk in Eindhoven de Zuidelijke BetonReparatieMiddag plaats. Deze middag wordt wederom georganiseerd door het BetonOnderhoudsPlatform (BOP), een netwerk waarin vijf organisaties samenwerken die de hele keten van betononderhoud en reparatie vertegenwoordigen. Zij hebben zich verenigd om samen het beste te bieden op het gebied van betonreparatie én de markt hiervan te laten profiteren. Onder de slogan ‘Nooit meer slopen’ wordt in maart gekeken welke rol Artificiële Intelligentie, AI, hierin kan spelen. Anthony van den Hondel, voorzitter van het BOP, blikt alvast vooruit op dit boeiende onderwerp. De wereld zit vol data. Gebouwen en kunstwerken met al hun sensoren en meetinstrumenten worden ook meer en meer pratende constructies. Wie gaat die data allemaal verwerken?
Over de noodzaak van betononderhoud heeft Van den Hondel al veelvuldig in dit blad zijn mening geventileerd. “We moeten af van het voortijdig slopen van constructies”, meent hij. “Vroeger waren er genoeg ontwikkelaars voor wie het economisch voordeliger was om een pand te slopen voor nieuwbouw. Die wegwerpcultuur is echter niet langer houdbaar. Vooral de milieu-impact van sloop en nieuwbouw weegt te zwaar; het is van essentieel belang om bestaande gebouwen en infrastructuur zo lang mogelijk te blijven gebruiken en te onderhouden. ‘Nooit meer slopen’ moet je niet letterlijk nemen. Soms is vervangende nieuwbouw onvermijdelijk, maar we hebben te lang en te snel de sloopoptie voorrang gegeven.”
Om de enorme onderhoudsopgave waar Nederland sowieso tegenaan kijkt handen en voeten te geven, kan AI een rol van betekenis spelen, meent Van den Hondel. “AI is boven alles een hulpmiddel, geen vervanger van vakkennis. Er zijn binnen de betononderhoudsbranche mensen die twijfelen over de rol van AI, bijvoorbeeld omdat ze zich zorgen maken over mogelijk banenverlies. Tegen hen zeg ik dat dit precies de reden is waarom we het wél over AI moeten hebben. Je raakt je baan niet kwijt aan AI, maar aan een persoon die wél AI gebruikt. Het gebruik van AI is een kans om processen te verbeteren en werk te verlichten, zoals bij het ondersteunen in repetitieve en tijdrovende taken. Denk aan het schrijven van rapporten en het analyseren van beelden.”
Een mooi voorbeeld is volgens Van den Hondel de inzet van AI voor het verwerken van foto’s van betonconstructies. “In het dagelijks werk worden vaak honderden foto’s genomen van een project. Het is een uitdaging om al die foto’s efficiënt te verwerken en te koppelen aan de juiste gegevens. Ik verwacht dat AI in de toekomst zal helpen bij het vastleggen, organiseren, toegankelijk maken en inventariseren van deze beelden, door bijvoorbeeld automatisch te registreren waar en wanneer ze zijn genomen en door ze te integreren in een digitale tijdslijn van de conditie van het gebouw. De betononderhoudskundige kan daar als expert betekenis aan geven en dit vertalen naar opties en strategieën om daarmee de beheerder te adviseren.”
Daarnaast ziet Van den Hondel toekomst voor AI in structural health monitoring. “Sensoren genereren nu al massa’s aan data over bijvoorbeeld corrosie, trillingen of belasting van constructies. Die kunnen wij niet verwerken, maar computers en AI kunnen hierin wel patronen herkennen die voor de menselijke waarneming moeilijk te detecteren zijn. AI kan ons helpen om data om te zetten in waardevolle inzichten. Met deze structural health monitoring kun je trends identificeren, voorspellingen doen over de conditie van een gebouw of infrastructuur en aangeven waar onderhoud noodzakelijk is, vaak nog voordat er zichtbare schade is. Dit zal de stap naar preventief onderhoud versnellen, waarbij schade wordt voorkomen voordat deze zich voordoet, in plaats van te wachten tot het probleem zichtbaar wordt en dan pas ingrijpen.”
Ook in het verbeteren van bedrijfsprocessen verwacht Van den Hondel een aanmerkelijke rol voor AI. “In de bouw wordt veel vergaderd. Met het automatisch genereren van vergaderverslagen en actielijsten bespaar je veel tijd en voorkom je interpretatieverschillen.” Hij is ervan overtuigd dat AI de betononderhoudssector kan transformeren. Niet door mensen te vervangen, maar door hen te ondersteunen bij hun werk. “AI is te belangrijk om te negeren, maar we moeten er verstandig mee omgaan en het in de eerste plaats zien als een hulpmiddel. Op de Zuidelijke BetonReparatieMiddag kunnen we hierover in gesprek gaan. Ik verwacht in elk geval een zeer inspirerende middag, waar we met vakgenoten van gedachten kunnen wisselen over de toekomst van betononderhoud.”