Plattform zu Beton und Stahl im Bauwesen
Meester in staalbesparing

Meester in staalbesparing

Constructief advies en slimme keuzes zorgen voor flinke besparingen bij megaproject

De constructie van het 1.200 meter lange distributiecentrum in Moerdijk is nagenoeg afgerond. Bij dit project bleek wederom dat Pelecon zichzelf met recht ‘meester in staalbesparing’ mag noemen. Bouwbedrijf Vrolijk benoemde het bedrijf tot hoofdconstructeur voor de volledige onder- en bovenconstructie van dit grootste logistieke centrum van de Benelux. Een megaproject vol bijzondere elementen, zelfs een onverwachtse: “Bij het inmeten bleek het middelste gedeelte van de bouwgrond acht centimeter hoger te liggen. We leerden dat de kromming van de aardbol begint mee te tellen bij gebouwen van dergelijke lengtes. Dat hadden wij vooraf ook niet verwacht, maar ja, deze bouwgrootte is natuurlijk uniek voor Europa”, lacht senior constructeur Bastiaan Hoefnagel.  

Pelecon is een adviesbureau op het gebied van bouwtechnische constructies. Het bedrijf berekent, tekent, controleert en adviseert draag- en stabiliteitsconstructies. Dit doet zij voor architectonische ontwerpen van onder meer distributiecentra, kantoren, winkelcentra, woningen en scholen.

Terwijl ze buiten al begonnen met de bouw van de eerste hal wa
Terwijl ze buiten al begonnen met de bouw van de eerste hal, was Pelecon nog bezig met de uitwerking van hal vier of vijf.

Herausforderungen

“Bij projecten van deze omvang, zit ons specialisme in het zo goed mogelijk uitzetten van de staalconstructie. Bij grote hallen kun je enorm op staal besparen en dáár zit onze kracht; zo min mogelijk staal toepassen.” We hebben het hier, naast 3.000 Vibropalen en duizenden vrachten beton, over ruim 10.000 ton constructiestaal! “Er lag een definitief ontwerp van een andere constructeur en die hebben we samen met Vrolijk helemaal gefinetuned. Dan start je met de eerste hal en die ga je dusdanig uitwerken, dat je het repetitief kunt doortrekken naar de andere hallen. Echter, het mogen aan de buitenzijde tien dezelfde hallen lijken, van binnen zijn ze allemaal uniek. En dus heeft de volgende hal weer andere afmetingen, doorgangen, enzovoorts. Dat tackel je door veel te calculeren en door een continue afstemming met Vrolijk. Maar ook door het project in delen aan te vliegen. Terwijl ze buiten al begonnen met de bouw van de eerste hal, waren wij bezig met de uitwerking van hal vier of vijf. Wij zijn in staat om snel en flexibel te werken, waardoor we op het laatste moment nog veranderingen kunnen doorvoeren. Dat bleek ook nu weer erg handig te zijn.”

We hebben het hier naast 3.000 Vibropalen en duizenden vrachten
In dit project zit, naast 3.000 Vibropalen en duizenden vrachten beton, ruim 10.000 ton constructiestaal.

Slimme keuzes

“Onze rol is het ontwerpen van een zo duurzaam en circulair mogelijke constructie”, benadrukt Hoefnagel. “Door het maken van slimme keuzes wordt alleen al op de constructie van de schijngevel langs de A17 veel staal bespaard. In het ontwerp van de andere constructeur waren hiervoor zware walsprofielen gepland. Wij kozen ervoor om hier vakwerkspanten toe te passen. Dat vraagt wel meer ruimte, maar scheelt heel veel staal. De detailengineering en het productietekenwerk is overigens in nauwe samenwerking verzorgd door ADS Ertner.” Een andere slimme keuze verhoogde de veiligheid van het distributiecentrum: “In het kantoor hebben we extra beveiligde vluchtwegen van prefab betonkernen gemaakt, die zelfstandig stabiel zijn bij een brandsituatie.”

An de buitenzijde tien dezelfde hallen lijken van binnen zijn
Aan de buitenzijde lijken het tien dezelfde hallen, maar van binnen zijn ze allemaal uniek.

Optimaal palenplan

Uniek is ook het palenplan dat werd toegepast. De fundering is een Vibropaal-systeem waarover funderingsbalken en -poeren worden gemaakt. De vaste grondslag is wel een zandpakket, maar over grotere diepte losgepakt. De ingenieurs van Pelecon, Vrolijk, Be-Smart en Vroom hebben tezamen het meest optimale palenplan en funderingsontwerp ontwikkeld. “Door verschillende paalniveaus toe te passen, is er aanzienlijk op de hoeveelheid beton bespaard.”   

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten