De Nederlandse Vereniging Aannemers Funderingswerken (NVAF) speelt een cruciale rol in het verder professionaliseren van de funderingssector. Jaap Estié, directeur van de NVAF, zegt dat wetgeving en verduurzaming belangrijke thema’s blijven die de sector fundamenteel beïnvloeden. “We zien steeds verdergaande wet- en regelgeving, vooral rond verduurzaming. Denk aan strengere eisen voor schonere funderingsmachines en de vraag hoe we deze duurzaam kunnen inzetten. Maar die eisen leiden ook weer tot nieuwe uitdagingen voor onze leden.”
Zo loopt de snelle technologische ontwikkeling niet altijd in de pas met het tempo waarop bedrijven kunnen acteren. Funderingsmachines worden vaak tientallen jaren gebruikt, maar door strengere milieueisen moeten ze steeds schoner worden. Echter, welke ondernemer die een investering moet doen, kan zó ver vooruitkijken? “Dat is inderdaad ontzettend lastig, maar het is wel een cruciaal vraagstuk”, zegt Estié. “Elektrificatie van deze machines zien we als een grote trend. Prima! Maar… het vergt dan ter plekke op de bouwplaats wel toegang tot een goed elektriciteitsnet. Kan dat ook geleverd worden? Of moet je dan toch noodgedwongen terug naar het alternatief, de dieselaggregaat? Wie het weet mag het zeggen. Er is op dat vlak een zekere mate van onzekerheid als je het hebt over de investeringen die gedaan moeten worden.”
Verder kampt de funderingssector met een krappe arbeidsmarkt. Estié benadrukt het belang van goed opgeleide vakmensen: “We vragen bovendien veel meer van de mensen die in ons vak gaan werken, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Om dat te ondersteunen, werken we nauw samen met de Funderingsvakschool en onze eigen werkgroep Opleidingen.” Ook funderingsherstel krijgt steeds meer aandacht, onder andere vanuit de politiek. Funderingen zouden meer functies kunnen vervullen dan enkel het leveren van draagkracht. “Een fundering kan bijvoorbeeld ook fungeren als kering of zelfs als warmtewisselaar”, licht Estié toe. “Ja, je zou dit Fundering-Plus kunnen noemen. Deze interessante en innovatieve ontwikkelingen bieden volop kansen voor de branche!”
Een ander belangrijk thema is – hoe kan het ook anders – duurzaamheid. In lijn met Europese wetgeving werkte de NVAF aan een zogeheten ‘Golden Template’ voor duurzaamheidsrapportages (CSRD). Deze template helpt bedrijven om hun duurzaamheidsinitiatieven overzichtelijk te documenteren waardoor ze eenvoudiger kunnen aantonen dat ze voldoen aan de Europese standaarden. “Het voordeel hiervan is dat kleinere bedrijven in de keten, die vaak aan de grote jongens leveren, niet meer zelf tientallen enquêtes hoeven in te vullen. We streven ernaar om als sector samen te werken en zo een standaard te creëren”, legt Estié uit. “Onze template wordt dan de basis.”
Overregulering in de sector blijft echter een groot punt van zorg. “Ja, we zijn in ons land te veel overgereguleerd”, stelt Estié. “Kijk eens naar het aspect veiligheid: natuurlijk is dit belangrijk. Maar laten we niet vergeten dat de praktische uitvoerbaarheid voor bedrijven ook niet vergeten moet worden.” Wat het kabinet Schoof betreft, is Estié overigens voorzichtig optimistisch. “Er lijkt een positieve wind te waaien als het gaat om bouwprojecten, maar het blijft afwachten of dit daadwerkelijk wordt uitgevoerd. De vertraging rond de stikstofmaatregelen geeft enige hoop om toch weer (meer) te kunnen gaan bouwen, maar tegelijkertijd zitten we nog wel met de consequenties van jarenlang beleid. Een nieuwe kapitein zal er ook nooit in slagen om meteen de mammoettanker te keren. Het is altijd stapje voor stapje.”
Hoewel de NVAF geen concrete doelstellingen heeft geformuleerd voor 2025, blijft de organisatie werken aan professionalisering van de sector. Estié: “We proberen onze verhalen te blijven communiceren en onze kennis te delen, zowel nationaal als internationaal. Via onze Europese zusterorganisaties werkten we samen aan innovatieve tools zoals een CO2-rekentool voor funderingsprojecten. Die helpt bedrijven om de duurzaamheid van hun projecten te meten en blijkt een goede basis voor de toekomst. Sterker: het is een tool die al breed wordt gewaardeerd.” Ook gaat de NVAF verder met het herzien van allerlei richtlijnen en werkt de organisatie aan een minimum kwaliteitsniveau voor funderingsherstel. “We willen de sector blijven verbeteren, met de nadruk op professionalisering en samenwerking. Dat is onze missie voor 2025 en daarna”, besluit Estié. “Maar het is niet zo dat we een einddatum geformuleerd hebben. Het is en blijft immers een doorlopend proces. De toekomst vraagt gewoon om alertheid en uiteindelijk constante actie.”