De aanleg van de nieuwe A16 Rotterdam is de eindfase ingegaan. Bouwcombinatie De Groene Boog rijgt de mijlpalen aan elkaar. De ene mijlpaal is nog maar net bereikt of de andere komt alweer in zicht. Het belang van omgevingsmanagement bij zo’n ingrijpend project als de A16 Rotterdam staat buiten kijf. En dat hebben ze bij De Groene Boog goed in de vingers. Want nul klachten uit de omgeving na de ‘openhartoperatie’ in het lange Hemelvaartweekend is een prestatie van formaat.
In opdracht van Rijkswaterstaat zijn Dura Vermeer, Mobilis, Croonwolter&dros, BESIX NL, Van Oord, Rebel en John Laing samen verantwoordelijk voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 20-jarig onderhoud van de A16 Rotterdam. “De werkzaamheden gedurende het afgelopen Hemelvaartweekend waren initieel veel kleiner”, zegt Jeroen Toet, projectmanager namens Mobilis bij De Groene Boog. “We zouden ‘alleen’ het nieuwe kunstwerk hoeven inrijden in de nieuwe oprit naar de A16 toe (KW52B). Uiteindelijk kwam daar het viaduct over de Hoofdweg bij (KW58). Bij onderzoek werd namelijk vastgesteld dat het kunstwerk aan het einde van zijn levensduur was en dat het onverantwoord zou zijn om het te blijven gebruiken. Het moet dus vervangen worden en dat gaf op dat moment een behoorlijke scope-uitbreiding. Omdat het middenin de A16 is gelegen, is het van groot belang dat het kunstwerk met zo min mogelijk overlast wordt vervangen. De eerste stappen daarvoor zijn gezet in het Koningsdagweekend en later tijdens het Hemelvaartweekend.”
KW58 ligt op één van de belangrijkste en drukste knooppunten van het rijkswegennet. “Het is onmogelijk om de A16 voor langere tijd af te sluiten. Daarom hebben we samen met Rijkswaterstaat een plan bedacht om het aanwezige verkeer om te leiden via hulpbruggen om vervolgens ertussenin het nieuwe viaduct te realiseren. De hulpbrug voor de zuidelijke rijrichting is opgebouwd buiten de verkeersstromen om en in het Koningsdagweekend in gebruik genomen. Aan de oostkant is de hulpbrug ingereden tijdens het Hemelvaartweekend, waarvoor in datzelfde weekend een deel van het bestaande viaduct is gesloopt. Een monsterklus met veel impact voor de omgeving en het doorgaand verkeer vanwege een 4-daagse afsluiting van de A16 in noordelijke rijrichting.”
Tijdens het Hemelvaartweekend is vier dagen lang 24 uur per dag gewerkt. “Dat betekende dus middenin de nacht slopen met zeven machines, damwanden intrillen, heipalen aanbrengen en ga zo maar door”, somt Paul Eijking op, omgevingsmanager namens Mobilis bij De Groene Boog. “Gezien de aard van de werkzaamheden is de directe omgeving uitvoerig voorbereid op de bouwhinder die zou kunnen ontstaan. Op basis van de geluidsbelasting hebben we bovendien zo’n 50 adressen de mogelijkheid geboden om meerdere nachten in een hotel door te brengen. Uiteindelijk hebben zeven adressen daar gebruik van gemaakt.”
De ingebruikname van de hulpbruggen betekent ook dat een belangrijke oprit naar de A16 anderhalf jaar wordt gestremd. “Samen met Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en Zuid-Holland Bereikbaar zijn we sinds maart 2023 al bezig geweest om de omgeving en (vaste) bezoekers van bedrijven in de buurt daarop te attenderen”, vertelt Eijking. “En dat heeft absoluut zijn vruchten afgeworpen.” Ook de communicatie richting de 4-daagse stremming tijdens het Hemelvaartweekend is breed opgepakt. “Tot zelfs de landelijke media aan toe”, zegt Toet. “De impact van dit soort ingrepen is enorm. Dat bewees alleen al het bebordingsplan voor de tijdelijke omleidingsroutes gedurende dat weekend, dat zowat tot aan Amsterdam reikte. En als er dan geen klachten komen vanuit de omgeving tijdens zo’n operatie, dan heb je het met z’n allen goed gedaan.”
De werkzaamheden tijdens het Hemelvaart-weekend waren dan ook bijna als een militaire operatie voorbereid, zegt Toet. “De hoeveelheid aan activiteiten die dat weekend plaatsvond, was enorm: het leek wel een mierenhoop. Een georganiseerde mierenhoop, welteverstaan. Dat krijg je alleen maar voor elkaar als de samenwerking in de bouwcombinatie én met alle onderaannemers optimaal is. Dan ben je met elkaar ook in staat om eventuele tegenvallers op te vangen. Als de weg dan vervolgens een half uur eerder wordt opengesteld dan gepland, dan kunnen we alleen maar zeggen dat het goed verlopen is.”
De volgende mijlpaal is ook alweer in zicht. “Eind dit jaar wordt het eerste nieuwgebouwde deel van KW58 in gebruik genomen om vervolgens in hoog tempo het oostelijke deel te bouwen dat in september 2025 klaar moet zijn. We gaan dus in sneltreinvaart van mijlpaal naar mijlpaal, waarin we steeds meer naar de oorspronkelijke staat van het op te leveren project gaan. En waarin we de omgeving steeds blijven meenemen.” Eijking tot besluit: “De omgeving weet wat er te gebeuren staat, waar ze terecht kan en wat de impact is van de werkzaamheden tijdens elke fase. Dat blijven we doen tot aan het einde van de rit.”