Afgelopen zomer verscheen er een nieuwe generatie bekisting op de Nederlandse markt: Plaform. Een uiterst duurzaam product met een groot gebruiksgemak en prachtige eindresultaten. Opmerkelijk is dat de kosten niet veranderen ten opzichte van het gebruik van stalen, houten of multiplex bekisting. Plaform wordt geproduceerd door Misa, een bedrijf dat technologische ontwikkelingen en innovaties toepast bij haar productietechnieken. Benieuwd naar de ins en outs van deze nieuwe bekistingsmethode, vroegen wij mede-eigenaar Rob Huijsmans naar Plaform: “Wij zijn exclusief dealer voor Nederland en enkele maanden geleden hebben we het product hier geïntroduceerd. Deze kunststof bekistingsplaat is verrassend robuust en tegelijk energie- en milieubesparend. De eerste Nederlandse gebruikers reageerden dan ook enthousiast.”
Plaform vertegenwoordigt een baanbrekende vooruitgang binnen de bekistingstechnologie. Als basis wordt de kracht van PP-polymeer gebruikt. De integratie van hoogmoleculaire nanotechnologie en de speciale mix van nanopolymeer-additieven vermindert de vervorming aanzienlijk, in tegenstelling tot de conventionele tegenhangers.
Plaform is een belangrijke vooruitgang ten opzichte van de bekende betonplex-plaat. Niet in de minste plaats vanwege de energiebesparing en het milieuvriendelijke karakter. Plaform blijft onaangetast bij extreme temperaturen. Het is daarnaast goed bestand tegen water en vocht. Om diezelfde reden kan het materiaal ook prima opgeslagen worden, zonder dat het wordt aangetast. “Bovendien vervormt het niet door krassen of stoten en daarom blijft de gladde betonafwerking die bij de eerste stort werd bereikt, behouden.” Het materiaal heeft dankzij zijn enorme slijtvastheid een langere levensduur dan de bestaande bekistingsmethoden. Bovendien is het materiaal volledig recyclebaar. Het feit dat er geen bekistingsolie nodig is, scheelt in tijd, kosten en draagt eveneens bij aan het milieuvriendelijke karakter.
Ook aan efficiëntie en gebruiksgemak is gedacht. “De kunststof platen zijn licht van gewicht en daardoor makkelijk hanteerbaar. Dit bespaart tijd bij de montage en demontage. De platen kunnen eenvoudig met water gereinigd worden. Daarnaast kunnen ze, net als betonplex, gezaagd, gespijkerd en geboord worden.” Ook kunnen de platen eenvoudig gerepareerd worden met een polyurethaanlijm. Deze reparatiemethode is samen met het bedrijf Berkleba uit Nijmegen ontwikkeld. De productiestandaard van Plaform is 125 x 250 cm, met een keuze in diktes van 9, 12, 15, 18 en 21 mm. Met deze ideale gebruiksafmetingen wordt tegelijkertijd de mogelijkheid geboden om Plaform te combineren met multiplex. Overigens zijn op aanvraag ook andere diktematen verkrijgbaar.
Plaform kan voor allerlei soorten bekistingen worden toegepast. Zo kan het ingezet worden voor de bouw van onder andere kolommen, wanden, vloeren, trappen, randkisten en balken. Het is ook geschikt om te gebruiken voor ronde wanden, omdat het materiaal flexibel is en na gebruik weer de oorspronkelijke vorm aanneemt. “Toekomstige ontwikkelingen in de vorm van steigerplanken en vloerdelen voor evenementen zijn we op dit ogenblik met de fabrikant aan het onderzoeken.”
Het product is uitgebreid getest en beschikt over talrijke certificaten. Nog een opvallend kenmerk is de consistente kostprijs. De eerste Nederlandse gebruikers zijn enthousiast: “Ze bevestigen dat je inderdaad geen bekistingsolie nodig hebt en je een prachtig glad resultaat behaalt, ook na meerdere toepassingen. Ook bevestigen zij dat Plaform eenvoudig te reinigen is met water”, rondt Huijsmans af.