Plattform zu Beton und Stahl im Bauwesen
€4 miljoen EU-subsisdie voor ontwikkelen CO2-arm cement uit nieuwe hoogovenslak
Projectleider is Ecocem’s onderzoeker Simon Blotevogel.

EU-Zuschuss von 4 Millionen Euro für die Entwicklung von CO2-armem Zement aus neuem Hüttensand

Ecocem ontvangt €4 miljoen subsidie van de Europese Innovatieraad (EIC). Samen met een consortium van toonaangevende kennisinstituten en industriepartners, start het bedrijf een vierjarig onderzoeksproject naar een nieuwe toepassing van slak uit elektrische hoogovens (Electric Arc Furnace, EAF). Het doel: dit restmateriaal uit de staalindustrie geschikt maken als duurzaam bindmiddel in cement.

Het onderzoeksproject voor EAF-slak is één van slechts 31 geselecteerde voorstellen – op een totaal van 401 inzendingen – die zijn gehonoreerd binnen het prestigieuze Pathfinder Challenge-programma van Horizon Europe, dat is toegespitst op baanbrekende innovaties die kunnen zorgen voor een klimaatneutrale toekomst.

Onderzoek dat ertoe doet

De staalindustrie is volop in transitie. Waar hoogovens nu nog de standaard zijn, schakelen producenten nu over op elektrische ovens. Deze transitie is een belangrijk onderdeel van hun verduurzamingsstrategie. De omschakeling verandert ook de samenstelling van het bijproduct, de slak. Ecocem gaat onderzoeken hoe deze nieuwe EAF-slak optimaal kan worden ingezet als vervanger voor traditioneel cement, zonder in te leveren op de kwaliteit van het eindproduct.

Samenwerking over grenzen heen

Het onderzoek wordt geleid door Simon Blotevogel, een van Ecocems gelauwerde wetenschappers. Partners in het project zijn onder andere staalproducent ArcelorMittal, de Universiteit van Toulouse, het FehS Bouwmaterialeninstituut, het CNRS – Géosciences Environnement Toulouse, het Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf en de ETH Zürich. Testprogramma’s zullen onder meer plaatsvinden in Parijs.

“Deze subsidie onderstreept nog maar eens onze leidende rol in duurzame innovatie binnen de cementsector,” zegt Eoin Condren, Corporate Development Director bij Ecocem. “We werken al jaren aan alternatieven voor CO₂-intensief cement. Dankzij deze steun kunnen we inspelen op de veranderingen in de staalindustrie én een oplossing bieden voor een nieuwe generatie reststromen.”

Volgens Condren is samenwerking tussen wetenschap, industrie en overheid cruciaal om echt vaart te maken met het verduurzamen van cement. “Alleen samen kunnen we zorgen voor concrete impact richting net zero.”

Haben Sie Fragen zu diesem Artikel, Projekt oder Produkt?

Nehmen Sie rechtmäßigen Kontakt auf mit Ecocem.

Ecocem 1 Kontakt zu opnemen

Möchten Sie etwas über diesen Artikel, das Projekt oder das Produkt wissen?

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.
Ecocem 1 Telefoonnummer +31 (0)168 745040 E-Mail-Adressen info@ecocemglobal.com Website ecocemglobal.com

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten