Het bouwen van hoogspanningsstations is precisiewerk. Vooral de betonnen funderingen van de elektriciteitsvelden vragen om een strakke maatvoering met lage toleranties. Van Dijk Beton weet daar alles van. Het bedrijf uit Groot-Ammers levert prefab funderingsbalken, kabelgoten en scherfwanden voor meerdere hoogspanningsstations van TenneT, waaronder die in Zevenhuizen.
Van Dijk Beton is één van de bedrijven die door bouwcombinatie SC&M verkozen is als voorkeursleverancier voor een aantal hoogspanningsstations. “Onze corebusiness is prefab met een specialisatie in grotere elementen”, vertelt Henk Schaap, commercieel directeur bij Van Dijk Beton. “Zo leveren wij poeren voor de portalen van Rijkswaterstaat en scherfwanden voor de transformatiestations; dat zijn prefab wanden die zorgen dat bij een eventuele explosie van een transformator de druk van de explosie zoveel mogelijk verticaal wordt weggeleid, om daarmee de gevolgen van een explosie te beperken.” Voor het station in Zevenhuizen leverde Van Dijk Beton een speciaal type scherfwanden en tevens de funderingsbalken en alle kabelgoten met bijbehorende deksels. “In totaal gaat het om bijna vierduizend ton aan prefab elementen.”
De basis van de elektriciteitsvelden wordt gevormd door een grid van funderingsbalken. Schaap: “Hier wordt een hoge mate van nauwkeurigheid geëist. Het betreft 500 balken van 3 tot 7 meter lang die deels kruislinks over elkaar liggen en monolithisch met de paalfundering en onderling verbonden zijn. Ankers moeten dus goed aansluiten. Op dit grid worden de Mobriq-elementen geplaatst die de stalen opbouw dragen. Voor Zevenhuizen hebben wij in totaal bijna drie kilometer funderingsbalken aangeleverd, goed voor 3.000 ton prefab beton. In de meeste elementen zit naast constructieve wapening speciale aardwapening die via aardplaten wordt aangesloten op de het aardnet.”
Een ander belangrijk onderdeel van het hoogspanningsstation zijn de kabelgoten die in de schakeltuin liggen. “Ook hierbij gaat het om flinke getallen”, aldus Schaap. “Bij elkaar hebben we 750 meter aan goten geleverd. Dat zijn rechte stukken, hoekelementen en T-splitsingen, uiteraard met bijbehorende deksels. Wij leveren deze gootelementen in diverse afmetingen en met een enkel compartiment of in twee- of drievaksindeling. De deksels kunnen verschillende diktes hebben, afhankelijk van de verkeersbelasting die de goot plaatselijk moet kunnen verdragen.”
Een bijzondere levering betrof de scherfwanden van hoogspanningsstation Zevenhuizen. Deze staan in een U-vorm om de twee grote transformatoren van TenneT die hoogspanning omzetten naar middenspanning. Schaap: “Deze wanden zorgen dat een eventuele explosie naar boven gaat. Meestal worden ze opgebouwd met horizontale elementen, maar hier is gekozen voor 6,5 meter hoge verticale elementen van 2,5 meter breed. Elk element weegt ongeveer 17,5 ton en er waren 30 stuks nodig om de wanden op te bouwen. Ze lopen naar boven taps toe, wat een besparing oplevert in beton, zonder de beschermende functie te compromitteren. De opdrachtgever vroeg daarnaast om wanden met een reliëf aan de buitenkant om er enige esthetische waarde aan toe te voegen. Dat is bereikt door in de bodem van de mal een structuurmat op te nemen. Dit reliëf zit niet tot aan de rand, want dat maakt de elementen kwetsbaarder voor kleine beschadigingen. De wandelementen zijn via stekankers met de fundering gekoppeld. Alle gaines voor het aangieten van beton zijn aan de binnenkant aangebracht. Zo voorkomen we dat de mooie reliëfwand ontsierd wordt door afgevulde sparingsbuizen. Zelfs op een onbemand hoogspanningsstation wil je dat het er goed uitziet.”