Drecht Coating Services, beter bekend onder de afkorting DCS, is onlangs overgenomen door drie investeerders, afkomstig uit de maakindustrie. Daarmee maakt DCS deel uit van een bedrijvenplatform dat zich toespitst op staalconstructie en -verwerking. Daarbinnen behoudt zij haar eigen identiteit, maar het geeft de blasting- en coatingspecialist uit Moerdijk veel nieuwe impulsen door te profiteren van alle mogelijkheden die dit platform biedt. Voldoende reden om eens nader kennis te maken met DCS bij monde van commercieel en projectmanager Stephan Kluit.
Kluit: ”Na een studie Scheikunde Technologie ben ik vijf jaar werkzaam geweest in de offshore-industrie. Daar leerde ik DCS kennen, waar ik nu alweer 21 jaar werk. Na verschillende functies, is het nu mijn taak om de bedrijfslijnen uit te zetten.”
DCS mag zich ‘proven expert’ noemen op het gebied van het stralen en coaten van staal. Haar klanten bevinden zich in meerdere sectoren, maar met name in de offshore, infrastructuur en petrochemie. “Bij stralen wordt met hoge snelheid zand, grit of zout tegen het oppervlak gespoten waardoor oude lak, roest en verontreinigingen worden verwijderd. Na het stralen wordt het nieuwe of gereinigde staal beschermd met een verfsysteem, maar soms ook met aluminium, zink of een andere metaallegering voor een gewenste hoge duurzaamheid. Dit wordt gedaan onder isolatie (petrochemie) of bij bijvoorbeeld constructies voor de offshore. Door dit metaal thermisch op de staalconstructie aan te brengen, wordt deze optimaal beschermd tegen extreme weersomstandigheden en corrosie. Met onze technieken kunnen we staalconstructies tot wel 50 jaar bescherming geven.”
De locatie van DCS in Moerdijk is uniek. Het terrein strekt zich uit over drie aaneengesloten percelen met een totale oppervlakte van 44.000 m2. “Daar bevinden zich niet alleen onze straal- en conserveringsloodsen, maar beschikken we eveneens over een grote assemblagehal. Opdrachtgevers kunnen hier staalobjecten assembleren. Daarnaast biedt het terrein veel opslagmogelijkheid. Dit alles zorgt voor een hele korte transportlijn waarbij we ons eigen interne transport verzorgen. En door onze locatie aan het water, met een eigen RoRo- en overslagkade, worden grote constructies milieuvriendelijk en efficiënt aan- en afgevoerd. Dit alles scheelt veel CO2-uitstoot, een aspect waarop we EMVI-punten behalen bij aanbestedingen.” Het innovatieve DCS maakt bovendien al jaren gebruik van restwarmte van de nabijgelegen industrie en heeft onlangs geïnvesteerd in nieuw transportmaterieel, zodat zij nu ook het vervoer van constructiedelen met een gewicht tot 180 ton zelf kan behapstukken. Daarnaast onderzoekt ze de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen, zodat ze in de toekomst volledig energieneutraal kan zijn.
DCS beschikt over ervaren specialisten en voortreffelijke apparatuur. Die combinatie zorgt ervoor dat aan een breed scala constructie-eisen kan worden voldaan. “Bestekseisen worden steeds strenger, maar ook klanten komen vaker met zwaardere specificaties. We staan bijvoorbeeld op de shortlist van Shell dankzij onze zogenoemde Shell-certificering als Approved aluminium applicator.” Daarnaast voldoet DCS aan de eisen van de Rijkswaterstaatnorm RDT 1032 en beschikt zij over de nodige certificeringen, waaronder NORSOK M-501 voor offshore. Ook heeft zij een eigen NACE-3 coating inspecteur in huis en is ze certified applicator voor fireproofing coatingsystemen. “Ik durf wel te stellen dat wij aan nagenoeg alle specificatie-eisen op het gebied van staalbescherming kunnen voldoen”, lacht Kluit.
De afgelopen jaren heeft DCS voor Rijkswaterstaat veel geleide- en remmingswerken in Zeeland gerenoveerd. “Op dit moment renoveren we de Kreekraksluizen in het Schelde-Rijnkanaal. Als onderaannemer van Heijmans voeren wij hier in Moerdijk de conservering uit. Je praat dan over enorme sluisdeuren van 13 bij 26 meter. Elke deur weegt 170 ton en heeft een totaaloppervlak van maar liefst 2.000 m2. En die kunnen we gewoon in onze eigen geconditioneerde loods behandelen!”